От х:

Днес в x:

Джак Ма предупреди, че развитието на технологиите ще доведе до Трета световна война

Китайският бизнесмагнат Джак Ма заяви, че вредата от развиващите се технологии не се ограничава само до загубата на работни места, а би могла да доведе до Трета световна война.

Милиардерът, основател на интернет гиганта Alibaba, обясни в интервю за CNBC, че е дълг на световните лидери да образоват хората как да избегнат неприятностите от бързото нахлуване на автоматизацията и изкуствения интелект.

“Първата техническа революция доведе до избухването на Първата Световна война. Втората техническа революция доведе до избухването на Втората Световна война. Сега ставаме свидетели на третата техническа революция”, каза той.

Ма добавя, че възможностите, които отваря пред него изкуственият интелект, са причината за честите му пътувания. По време на пътуванията си той разговаря с правителствени и държавни лидери и им казва да побързат.

“Ако не побързат, ще се забъркаме в неприятности. Вярвам, че трябва да поправиш покрива, докато все още функционира”, казва китаецът.

В същото време той признава, че развитието на изкуствения интелект ще позволи на хората да пътуват повече и да прекарват по-малко време на работа.

“През следващите 30 години хората може би ще работят по 4 часа на ден, може дори по 4 часа на седмица. Дядо ми се трудеше по 16 часа на ден във фермата. Ние работим по 8 часа, 5 дни в седмицата и мислим, че сме много заети”, казва Ма.

Той обаче не харесва идеята за хуманоидни машини.

“Трябва да се уверим, че машините ще правят само това, на което хората не са способни”.

Не за пръв път Джак Ма отправя предупреждение, свързано с технологиите.

През април той обяви, че обществото трябва да се подготви за предстоящи трудни десетилетия, защото интернет влияе зле на икономиката.

В реч, изнесена по време на конференция на предприемачи в Китай, Ма заяви, че образователната система трябва да се адаптира, за да омекоти удара от развитието на автоматизацията и интернет икономиката.

Джак Ма е най-богатият човек в Азия и един от най-богатите в света, благорадение на феноменалния успех на гиганта за електронна търговия Alibaba.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини