От х:

Днес в x:

Почетоха годишнината на Недялка Керанова в родното й Татарево

    Годишнина от смъртта на голямата народна певица Недялка Керанова беше отбелязана днес пред родната й къща в минералбанското село Татарево. Да склонят глава и да положат цветя пред паметната й плоча, вградена в оградата на жилището, дойдоха десетки местни жители, почитатели и представители от община Минерални бани. Сред присъстващите бяха председателят на Общинския съвет в Минерални бани Мехмед Лятиф, началникът на отдел „Култура“ в администрацията Гинка Тенчева, кметът на селото Халил Салим и други.

    В памет на певицата имаше и кратка фолклорна програма, изпълнена от певицата Росица Делева, която е лауреат от Втория национален конкурс „Недялка Керанова“ и квинтет „Ручей“ от читалище „Заря“ в Минерални бани. Те запяха песни от репертоара на певицата. Спомени за нея разказаха двама местни жители – Христина Петрова, бивш читалищен деец, и писателят Петър Ангелов.

    Недялка Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево и е починала на 22 юни 1996 г. Баща й Тодор Керанов е един от най-почитаните сватбарски музиканти у нас в средата на миналия век. Днес се отбелязват 21 г. от смъртта на певицата, известна като "Царицата на сватбените песни", „най-мъжката певица“, „доайенът на сватбарските песни“ и „черната перла на Тракия“. Тя пее не само „с уста“, а с гърло, с диафрагма и цяло тяло. Една от тайните на този уникален глас е пренасянето на подходи от свиренето в пеенето. Първото си отличие получава на 13 г. на фестивал на художествената самодейност в Хасково. Зад гърба си има златни медали от Румъния, Австрия, Югославия и България.

    „За 42 г. на сцената, надарената с уникален глас и неизчерпаема творческа енергия Керанова достига такива висоти на певческото майсторство, които и днес остават ненадминати“, припомни Гинка Тенчева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      " Караджа дума Русанки..............."

      Поклон...............
      Песни изпети със сърце...............Песни , които ни припомнят старо Българско.....
      Нека да го съхраним.....
    • 2
      Ив
      Ива
      17 0
      15:04, 22 юни 2017
      Браво на татаревци, на организаторите и изпълнителите, които са се поклонили пред паметта на тази велика певица ! Продължавайте в същия дух да поддържате и съхранявате българските традиции. Адмирации за всички почели паметта й ! Царство й небесно!
    • 3
      Ха
      Хасковлия
      12 0
      17:21, 22 юни 2017
      Поклон! Пред великата недялка!
    Последни новини