От х:

Днес в x:

Областният на Хасково: Със своята жизненост Димитровград доказа защо е наричан „град на мечтите“

    „Със своята жизненост и млад дух Димитровград показва защо си е заслужил определението “градът на мечтите“. Този град доказа своята жизненост, защото дори и след падането на строя, който го създаде, остава еталон за младежки дух и устойчивост. Питам се, ако ние днес решим да изградим един нов град, дали ще успеем?! Затова, ако някой сериозен публицист, иска днес да напише новата история на България, тя задължително трябва да започне от създаването на Димитровград“. С тези думи областният управител на Хасково Станислав Дечев взе участие в откриването на Втората научна конференция „Светът на българина през 20-ти век“.

    Форумът, който събра преподаватели, историци и изследователи от цялата страна е организиран от Община Димитровград и е посветен на 70 годишнина от създаването на града.

    В двудневната конференция участват и много от служителите на РИМ-Хасково, водени от директорът Пенко Добрев.

    На днешният 22-ри юни през 1947 година пристигат първите бригадири в района, а няколко дни по-късно се открива строителната площадка за изграждането на Димитровград, припомни директорът на Историческия музей в Димитровград Елена Георгиева.

    Конференцията има за цел да извади недостатъчно проучените досега страни от живота на българина през 20-ти век.

    Научен ръководител на форума е един от най-добрите експерти у нас по съвременна история проф. д-р Искра Баева, която изнесе и първия доклад по темата. Според нея, 20-ти век е предизвикателство за един историк с политическите си събития, с големите си противоречия. Същевременно е и векът на големите конфликти - на две Световни войни с много жертви. „Светът на българина през този 20-ти век се отваря. В началото му българинът живее в своя град, в своето село, по-късно българинът става гражданин на света с възможността си свободно да пътува. Но това от друга страна има и негативно влияние, защото напускането на толкова много хора, излизането им извън страната влияят на демографията.“

    Всички доклади, свързани с това какво е мислил, в какво е вярвал и към какво се е стремял българинът през миналия век ще бъдат издадени в сборник.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Съ
      съгражданин
      10 -2
      15:07, 22 юни 2017
      Дечев,много е важно човека да бъде слънчев ,обичан от хората с харизма- кмет.Какъвто е Иво Димов.
    • 2
      Бр
      БРИГАДИР
      9 -4
      15:12, 22 юни 2017
      За това ли всички мечтаят да избягат от димитровград?
    • 3
      Se
      SEMKATA
      10 -2
      15:36, 22 юни 2017
      До кога схеми ?!
      До кога влияние на групировки в контрола ?!
      До кога назначения на некадърни , неразбиращи , злословещи и самонадеяни ?
      До кога ниски доходи за инспектори и нерегламентирани доходи на продали се служители от БАБХ, МЗХ и някой и директори и началници от ОДБХ -та, от схеми , подкрепящи мафиотски групировки ?!
      До кога назначения на "наши " хора без конкурси , защо , защото са голям капацитет и много разбират или защото са наведени ?!
    • 4
      Ми
      Михайлов
      7 -3
      16:00, 22 юни 2017
      Това отчайващо недоразумение СЕМКАТА откьде го довлякоха, ужасно нелепа карикатура?!
      Толкова тьпо гледа и толкова нелепо присьства, като срамна болест е.Крайно време е господарите му да си го изритат,ГОЛЯМ РЕЗИЛ !!!
    • 5
      Же
      жеко
      10 -2
      16:57, 22 юни 2017
      Господин Дечев,на Хасково трябва слънчев ,обичан от хората човек за кмет- харизматичен .
    • 6
      Яя
      яя
      0 -1
      23:00, 22 юни 2017
      Болни хора. Говорят неистини. Димитровград загива. Няма хора. Като при социализма. Пускаш телевизора и излиза един презерватив и говори глупости

    Още новини

    Последни новини