От х:

Днес в x:

Шефката на “Обреден дом”: Богатите погребват близките си евтино

    - Госпожо Петрова, какво трябва да се промени, за да изглеждат гробищните паркове в Хасково като тези в Европа, красиви, зелени и подредени?

    - Много неща трябва да се променят – и законодателство, и отношение на местна власт, и не на последно място манталитетът на хората. Първо общината би следвало да наеме фирма, която да изгради такъв парк – с алеите, с оградените парцели, с чешмите и пейките. Това е публична общинска собственост, на нас е възложено само управлението и подръжката й. Пуснала съм докладна записка до общината поне да се асфалтират алеите. “Обреден дом” няма никаква възможност за такива капиталови разходи.

    - Как така, нали се плаща за всяко гробищно място?

    - Тези пари отиват в общината. Хората мислят, че тези средства остават при нас, но не е така. Собствеността е общинска и таксите отиват в общинския бюджет. Това са над 20 000 лева годишно.

    При нас остават парите от погребенията и услугите, също и таксите за подръжка на отделни гробове, но те не са много, няколко десетки. Имаме такава услуга, много хора, живеещи в чужбина, се възползват – превеждат таксата, ние почистваме, снимаме и изпращаме снимката да види клиентът какво е свършено.

    - Но някои от алеите, особено във вътрешността, са непроходими.

    - По-старите гробове са разполагани без всякакъв ред, много често буквално долепени един до друг. Там на практика няма алеи, не може нито да се окоси, нито дори да се мине. Ние не смеем да пипаме самия гроб, защото много хора предпочитат определен вид озеленяване, дадени видове цветя, всеки има някакви предпочитания. Но има хора, което с години не идват, местата са занемарени. То се вижда, понякога са един до друг – едното почистено и подредено, другото буренясало.

    - Но хора се оплакват точно от буренясали и непроходими алеи. Колко хора всъщност се грижат за почистването?

    - Трима са на щат за трите парка, те са и пазачи. Имайте предвид, че става дума за над 320 дка. От началото на април наемаме още поне петима – да косят, да чистят. Пръскаме и с "Раундъп". Работят до края на ноември, началото на декември, И те не стигат. Днес например имаме пет погребения, четирите от които са с носачи – трябва да пратя четирима души да носят ковчега и денят им на практика е запълнен.

    -Защо не вземате по някоя програма, например за временната заетост, държавата им плаща, а хората работят при вас?

    - Защото нямаме право да кандидатстваме по тази програма, само общините могат. Обсъждали сме този въпрос и в Националното сдружение на обредните домове, на което съм председател.

    - Защо в такъв случай не поискате хора от общината?

    - Много пъти съм искала. Отговарят, че нямат. Преди време от “Екопрогрес” редовно изпращаха хора, с косачки. Седмица преди Задушница правехме масирано почистване, но сега по някаква причина не е така. Много работа ли имат, не знам, но и на тях не им достигат хора.

    - През зимата ви глобиха за непочистения сняг.

    - Направо не ми се говори за това. Същия ден строших телефона на “Екопрогрес” да моля за снегорин. Как се чистят 320 декара от снега на ръка? Става само с машини.

    - Като стана дума за Задушница, тази година хора се оплакаха, че не е имало вода в чешмите.

    - Чешмите са към различни водопроводи. Тази до Ритуалната зала например имаше, без вода бяха двете чешми навътре. Когато разбрах, веднага се обадих във ВиК да пратят водоноска. Но си отнесох обидите от хората.

    - Увеличавате площта на парка до старото Пловдивско шосе.

    - В парка в Кенана вече няма места, също и в Македонски квартал. Почти всички погребения вече се извършат тук, на другите две места само за хора, които вече имат парцели.

    - Явно погребалната дейност ще става все по-печеливш бизнес?

    - Не е така. Не наблюдавам увеличаване на погребенията. От доста години това е почти постоянна величина.

    - А погребенията за бедни, така наречените социални?

    - И при тях не се наблюдава увеличение, по едно-две на месец, понякога изобщо няма. Известният сериен убиец Недялко Момата например така го погребахме. Обадиха се от затвора, че постоянният му адрес е в Хасково и трябва да бъде погребан тук. Но от затвора го докараха с ковчег и всичко останало.

    - А по-богатите хора, те с претенции ли са?

    - По мои наблюдения по-бедните и скромни хора правят по-сносни погребения за близките си. Колкото и странно да звучи, по-заможните се стискат и искат да минат по-тънко. Няма как да споменавам имена, но това не престава да ме учудва.

    - В сайта на общината има секции за всички общински фирми, включително за “Обредния дом”. Някои дружества са ги попълнили с данни и информация, но вашият е празен.

    - Да, така е, защото вече предлагаме нова услуга – кетъринг. Искахме да я включим в списъка и в най-скоро време всички данни ще са на сайта – с ценоразпис за всичко. Купили сме и монитори – един за входа на “Обреден дом” и един за самия гробищен прак, където също ще са изписани цените на всички услуги, които предлагаме.

    Интервю на Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ня
      някой
      24 -3
      13:53, 20 юни 2017
      Да, неприятна е темата, но трябва да се говори за това за да могат някои хора да се сетят, че трябва да се вземат мерки. Дали общината ще си направи извод и ще се коригира ще видим.
    • 2
      По
      посетител
      14 0
      13:58, 20 юни 2017
      Чешмата на централната алея пак няма вода. Моля отстранете проблема.
    • 3
      Тт
      тт
      14 -10
      14:29, 20 юни 2017
      Аз пък се чудя,как така ще преливате с вода,която не е платена от Вас близките.От прародителите си зная,че за да прелееш или раздадеш нещо за починалите си близки трябва да си е твое лично, не от общинската чешма.Да ви пуснат и вино безплатно да преливате.Като си нося вода за преливане си нося повече да си измия и ръцете.
      • Ee
        eee
        21 -5
        15:44, 20 юни 2017
        По горния коментар го е написал някой от гробищния парк сигурно. Чешма трябва да има там! Дали ще преливам вода или ще си измия ръцете след като приключа с почистването ....това не е ваша работа, чешма трябва да има. Какви са тия тънки сметки от къде ще налея вода, не ви ли е срам.Това пък да е платена задължително водата от близките ... направо не знам как да го тълкувам ...Да не смятате и вода да продавате там?
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      3 -5
      15:42, 20 юни 2017
      Аз имам там два "апартамента"!Кой като мене.....................
    • 5
      Vv
      VVV
      15 -1
      17:29, 20 юни 2017
      Тези от Общината четат ли тези интервюта....? Нямат хора, нямат косачки, те на монитори ще слагат цените из гробищата....абе, кой ще им плаща тока на тези монитори , поддръжката и кой ще ги опази от циганите,няма ли кой да мисли и да стопира тези безумия? Богатите искали тънко да минават , а другите плащали...я престанете ,всеки си знае . Кой определя как да си погребваме близките.Това изказване е повече от цинично....Сложете си на входа ценоразпис и влезте из гробищата да си вършите работата,че като завали дъжд е невъзможно да си движиш из алеите .....
    • 6
      Чувал съм от мюсюлмани че да построиш ЧЕШМА според КОРАНА е голям ХАИР и вероятно е така В същото време ние от гробищните паркове спираме водата по най различни причини Ви ждам че чешмите имат кранове и вода не се пилее Колко вода се разходва там та общината се назландисва да я плати а в същото време хвърля пари за най различни глупости Алоооооооооооо помислете един хубав ден всички отиваме там независимо общинар ли си обущар ли си
    • 7
      Тт
      тт
      5 -3
      17:53, 20 юни 2017
      За сведение не съм от обредния дом.Всички обаче знаеха, че в тези дни около задушница доста квартали бяха без вода по различно време.Имайте малко човещина и разбиране, ама не, трябва да сме контра.
    • 8
      Мм
      ММ
      12 -3
      19:38, 20 юни 2017
      Уверявам ви че никой няма да е контра ако се поддържат гробищата прилично. Не е кой знае какво. Щом Г.Иванов можеше да поддържа гробищния парк и новия кмет ще може, но трябва да се положат усилия след като се разбере какъв им е проблема и защо се занемарява тази работа. Разбра се че една седмица преди задушница са се полагали повече грижи с цел жителите на града да не са недоволни. Какво толкова има тук. Това обаче не е достатъчно, през летния сезон трябва да се косят тревите и да се почиства по често защото ходят повече хора и се дразнят. Ама хич не ме интересува как им се разпределя работата и защо не можели.Оставете обясненията за себе си! Хората на Хасково заслужават добре поддържан гробищен парк. Моля, разрешете си проблемите.
    • 9
      Т.
      Т. Георгиев
      7 -9
      21:49, 20 юни 2017
      Моите поздравления за това,което даде от себе си и направи за дружеството и удобството на хората г-жа Петрова !
    • 10
      Ve
      Verato
      2 0
      08:08, 23 юни 2017
      Тази пенсия какао прави там
    • 11
      Па
      патил
      0 0
      14:58, 25 юни 2017
      Какво говорите за чистене вътре на гр. парк.На самия вход има един дето прави паметници "първия при влизане "По цял ден стърже камъни и целия прахоляк е върху преминаващите хора.Тротоара е непроходим от неговите стелажи и камъни.Няма ли институция която го накара да работи вътре в атилието си и да освободи тротоара за пешеходци.От другата страна на тротора пък е превърнат в гробница за стари коли дори са наредени на два реда.Или общинарите са заети с по важни неща.
    Последни новини