От х:

Днес в x:

Горещите вълни ще зачестят, предупреждават учени

Една от последиците от затоплянето на планетата са зачестилите горещи вълни, някои от които способни да убиват. Числеността на смъртоносните явления ще продължи да нараства, твърди ново изследване.

Учените сравнили прогнозни температури с данни от изминали горещи вълни и открили, че 74% от световното население може да бъде засегнато от потенциално смъртоносни горещи вълни до 2 100 година, ако въглеродните емисии продължат да нарастват със сегашните темпове.

Дори световните нации да намалят количеството въглерод в атмосферата, 48% от хората все пак ще бъдат принудени да понесат последиците от горщите вълни в следващите 80 години, твърдят учени от Университета в Хаваи.

Те създали приложение, което показва до каква степен би могла да се влоши ситуацията.

“Възможностите ни намаляват и сега са ограничени до лоши и ужасни”, казва главният изследовател Камило Мора.

В рамките на изследването екипът разгледал 30 000 публикации по темата в периода между 1980 и 2014 година, в търсене на информация за смъртоносни горещи вълни в миналото, включително тази от 2003 в Европа, която отне живота на 70 000 души, и горещата вълна в Москва през 2010, отговорна за близо 10 000 смъртни случая.

Учените подбрали 783 смъртоносни горещи вълни в 164 града и 36 страни, и ги използвали за определянето на праг на температурата и влажността, отвъд който вълните стават смъртоносни.

Прагът варира според региона и зависи от комбинацията между температурата, влажността и скоростта на вятъра. Учените обаче твърдят, че хора са загивали и при температури от 23 градуса по Целзий.

В момента близо 30% от световното население е изложено на въздействието на горещи вълни, надхвърлящи прага в продължение на 20 или повече дни всяка година. Според изследователите ситуацията ще се влошава.

Нормалната телесна температура при хората е 37 градуса по Целзий,  ако се повиши започват да се проявяват различни проблеми.

Най-уязвими са хората, които нямат покрив над главата си или не разполагат със средства за защита от жегата.

Ученият Даниел Мичел от Оксфордския университет в Обединеното кралство, който не участвал в изследването, смята, че то не е взело под внимание някои важни фактори като градския дизайн и наличната медицинска помощ.

“Много фактори, нямащи нищо общо с климата, могат да доведат до фатален край”, казва той.

Мичел обаче признава, че изследването повдига някои важни въпроси и е стъпка в правилната посока.

Според Камило Мора сме поели по път, който става все по-опасен, а връщане назад няма, ако не намалим сериозно производството на парникови газове.

“Оттеглянето от Парижкото споразумение за климата е стъпка в погрешната посока, която ще забави решението на проблема сега, когато вече нямаме време за губене”, казва той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини