От х:

Днес в x:

Разчетоха скрито послание отпреди 2600 години и то е искане за вино

Фрагмент от керамика бил смятан за разчетен и стоял в Израелския музей от половин век заедно с други около 100 древни парчета с надписи. Епиграфски добре проученият Остракон № 16, на възраст около 2600 години, наскоро бил изследван с мултиспектрално сканиране в университета на Тел Авив. Учените установили, че на обратната страна на остракона (изписано с мастило парче от керамичен съд)  също има текст, неизвестен досега, невидим с просто око. В него авторът моли да му бъде пратено вино.

Остраконът бил намерен през 1960-те години в Арад, някогашен военен гарнизон в пустинята. Надписът на лицевата страна съдържа служебни записи за брашно и масло и отчет на военните финанси. На обратната страна авторът на текста моли да му пратят вино.

От текста на остракона става ясно, че през 6 век преди н.е чиновникът, който отговарял за провизиите в Тел Арад, трябвало да получи провизиите.Заедно с маслото и брашното било изпратено и писмото на керамичния фрагмент.

Предполага се, че получателят на посланието бил офицер на име Елишив бен Ошаяху, а негов изпращач - Хананияху от Беер Шеба.

Писмото започва с приятелски поздрав: "Твоят приятел Хананияху [с настоящото] изпраща привет на вас [Елиашив и семейството му] и Бог да ви благослави".

След това авторът споменава за квитанция, която е пратил и моли да му се прати сребро и масло, също да не му се праща нещо, което обаче не може да се различи на надписа. 

А с новата технология сега за пръв път откриват продължението на това послание. Съдържанието на обратната страна е продължение на текста от предната. Новият надпис започва с молба за вино, както и гарантирано сътрудничество, ако адресатът има също някакви молби.

Изследователите датират остракона към 600 год. преди Христа. Кореспонденцията се е водела малко преди вавилонският цар Навуходоносор II да покори Юдея. 

Макар съдържанието да не е изненада за учените,"всеки нов ред, всяка нова дума, и дори отделен знак е ценно допълнение към това, което ни е известно за периода на Соломоновия храм", по думите на един от тях, Мендел-Геберович. Много други остракони са открити в крепостта Тел Арад, но повечето са в лошо състояние. Сега с новата технология можат да бъдат открити още детайли от надписи, обнадеждени са изследователите. Мултиспектралното сканиране се прилага често в археологията, но за първи път за разчитане на остракон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини