От х:

Днес в x:

Над 100 хил. души държи "Ислямска държава" като живи щитове в Мосул

Повече от 100 хил. цивилни остават хванати в капан от ДАЕШ ("Ислямска държава") в град Мосул, като подкрепяната от САЩ офанзива на иракските сили за отвоюването на иракския град от терористите навлиза в деветия си месец. Това обявиха от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), цитирани от "Ройтерс".

"Тези цивилни са по същество държани като човешки щитове в Стария град (на Мосул)", подчерта ръководителят на ВКБООН в Ирак Бруно Гедо.

В Стария град терористите са обсадени от иракски правителствени сили.

"Няма почти никаква храна, вода, електричество, гориво. Тези цивилни живеят във все по-влошаваща се ситуация на недоимък и паника, защото са заобиколени от боеве", допълва Бруно Гедо.

Офанзивата за отвоюването на Мосул, който се води столица на ДАЕШ в Ирак, започна на 17 октомври миналата година с ключова въздушна и сухопътна подкрепа от оглавяваната от САЩ международна коалиция.

Иракските правителствени сили си възвърнаха източните части на Мосул през януари, а месец по-късно започнаха настъпление към западната част на града, в която се намира Стария град.

Старият град "е много гъст лабиринт, лабиринт от улици, където боевете ще трябва да се водят на крак, къща по къща", отбеляза Гедо. Около 200 хил. души се намираха в капана на ДАЕШ през май, но броят им оттогава се понижи, след като правителствените сили се насочиха към вътрешността на града.

Падането на Мосул ще отбележи края на иракската половина на "халифата", който главатарят на ДАЕШ Абу Бакр ал Багдади обяви в реч в историческата джамия в Стария град преди три години, обхващащ части от Ирак и Сирия.

Около 800 хил. души, повече от една трета от предвоенното население в северния иракски град, вече избягаха, търсейки убежище при роднини и приятели или в лагери.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини