От х:

Днес в x:

Повторни проби на водата в петте димитровградски села с проблем

    "Темата с водата помоему беше силно преекспонирана", коментира кметът на Димитровград Иво Димо по повод отпадането на забраната в шест от населените места в общината за използването й за питейни нужди.

    Излезлите проби за 11-те проблемни села, вече показват, че в шест от тях няма никаква опасност водата да вреди на хората, посочи той. Затова и в тези населени места от днес забраната вече е вдигната за използването на питейната вода, както за битови нужди, така и за пиене. Затова в селата Крум, Горски извор, Черногорово, Воден, Скобелево и Крепост от днес няма  да влизат водоноски.

    В с.Черногорово хората си ползват водата от чешмите  без притеснения. Много от тях дори не са преставали, въпреки забраната. Други обаче при съобщенията за забрана за ползването й са се запасявали от водоноските, казват, че и сега ще продължат да си купуват минерална вода.

    В други пет села: Ябълково, Сталево, Бодрово, Радиево и Върбица последните проби отчитат ,че алфа активността е много под нормата за сметка обаче на завишение на наличността на урана, коментира Иво Димов. Затова в тези села забраната за използване на водата за питейни и битови нужди остава до второ нареждане. Общината ще даде и допълнителни проби за анализ в БАН. Най-сериозен  със замърсеността на водата остава проблемът в с.Върбица, затова там местната администрация ще държи стриктно под око ситуацията и анализите. Очаква се и радионуклеиден анализ от там. „Ако повторните проби покажат пак проблеми с питейната вода, ще търсим алтернативни водоизточници. Затова призовавам хората да не се паникьосват и да са спокойни. Следим ситуацията внимателно!“, подчерта още градоначалникът на Иво Димов.

    Красимира Славова

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Кр
      Крум
      4 0
      21:13, 16 юни 2017
      Нищо не следите кмете! Само голи приказки от пенсионерския клуб. Горски извор се снабдява с вода от Ябълково. Не може в Ябълково да има, откъдето идва водата, пък в Горски извор да няма. Трите села: Радиево, Сталево и Бодрово са без Разрешително за водоползване, което значи, че нямат учредена СОЗ и водата се предоставя на жителите незаконно. Областният управител като Председател на Асоциациата по В и К, кмета, Басейнова дирекция и РИОЗ спят по този въпрос. И това е от години. Отново лъжи. Отново се доверявате на управителя-монтажник на В и К и нелегитимната по В и К въпроси Овчаровна от общината. Какво ви пука за хората от тези села. Нали обекта за над 5 милиона лева за бояджийски работи се усвоява добре. До сега имаше бетонджия и управител - монтажник, а от сега си имаме и багерист-картоиграч.
    • 2
      Ми
      Мина
      0 0
      12:10, 19 юни 2017
      Някой ще даде ли смислено обяснение как така се " самоизчисти" водата от тези села. Каква беше причината за тази завишена алфа активност, отстранена ли беше и как се гарантира,че няма да се появи пак.
    Последни новини