От х:

Днес в x:

Признават Йоко Оно за съавтор на „Imagine“ на Джон Ленън (видео)

Близо половин век, след като „Imagine“ на Джон Ленън излиза на бял свят, неговата вдовица и творчески партньор Йоко Оно ще получи признание за участието си в написването на култовата песен, като бъде вписана като неин съавтор.

Съобщението беше направено по време на галавечеря на Националната асоциация на издателите на музика в Ню Йорк, на която произведението от 1971 г. беше обявено за песен на века, съобщи БГНЕС.

По време на церемонията беше излъчено и интервю на самия Ленън пред Би Би Си от 1980 г., малко преди да бъде убит, в което казва, че „Imagine“ отчасти е била вдъхновена от текстове на Йоко Оно от нейната концептуална книга „Grapefruit“. „Imagine“ трябва да бъде призната като песен на Ленън и Оно. Ако беше друг, а не съпругата ми, щях да му дам това признание“, казва самият Ленън.

По-късно синът на двойката Шон, който заедно с майка си прие отличието за песен на века, написа във „Фейсбук“, че това е било „най-гордият ден“ от живота му.

По време на церемонията музикалната легенда Пати Смит и нейната дъщеря Джеси Смит изпълниха „Imagine“.

Йоко Оно, която вече е получила световно признание като авангарден артист, когато се запознава с Ленън, работи по много проекти заедно с него и след смъртта му се труди да запази наследството му.
 

Източник: БГНЕС

Коментари в сайта

Последни новини