От х:

Днес в x:

Язовир Тракиец протече в Конуш, водопроводът се оказа ничий

    Поливната вода от язовир “Тракиец” се лее на воля по улиците на хасковско село Конуш и е превърнала долната част на селото в истинско блато. Причина за това са авариите по водопроводната мрежа, по която “Напоителни системи” снабдява местните хора с вода за напояване на градините. Към днешна дата авариите са поне 15, твърди кметът на Конуш Младен Марчев. Той обясни, че проблемът е отдавна, но от миналата година вече застрашава дворовете, зеленчуковите градини и дори домовете на местните. Селският управник многократно е сигнализирал “Напоителни системи” да си оправят авариите, но досега никакъв отговор. Преди дни от общината в Хасково дори са им изпратили официално писмо, но и те все още нямат отговор.

    “Водопроводът за поливната вода е правен през 1985 година. Водата идва от канала към Хасково и Сивата вода. “Напоителни системи" прибират по около 30 лева от къща за водата, това са поне 300 къщи. Прибират 9-10 хиляди лева всяко лято от селото, но не отделят 1000-2000 лева да оправят авариите. Превърнали са улиците в реки, в ниските места в истински блата. А тези ремонти не са толкова скъпи. За съжаление, аз като селски кмет, нямам нито пари, нито техника да ги ремонтирам”, допълни Младен Марчев. Той каза още, че някои хора от селото със собствени средства са оправяли течовете, за да не газят калта пред домовете си.

    В долната част на селото пък, където са зеленчукови градини, хората са вдигнали ръце заради непрекъснатите наводнения. Някои дори са зарязали имотите си и не ги обработват.

    Николай Крачунов и съпругата му имат малка градина, където гледат зеленчуци. Заради наводненията обаче реколтата е под въпрос, а цялата им градинка е превърната в блато.

    “Тракиец” дойде в Конуш, а никой не си мърда пръста”, гневят се възрастни хора от селото, докато прескачат вадите по пътя.

    Потърсен за коментар, управителят на “Напоителни системи” в Хасково Георги Латев даде следното изумително обяснение: “Водопроводната система за поливна вода в Конуш не е в активите на дружеството. Ние само пускаме вода по тези тръби. Не можем да ремонтираме нещо, което не е наше”.

    По неговите думи някои от активите на някогашното “Водно стопанство” преминали към тях, а други не.

    Попитан дали “Напоителни системи” плаща на някого за ползването на мрежата в Конуш, след като не е тяхна, Латев се възмути от въпроса. И пак повтори, че този водопровод не е тяхна собственост и те не могат да ремонтират чужди активи. Макар че ги използват без колебание, без да питат никого и събират по 10 бона на сезон с тях. “Това, което можем да направим, е да спрем водата”, каза шефът на напояването.

    Заместник-кметът на Хасково Велин Балкански, потърсен за коментар, уточни, че същите устни отговори са получавали и в общината. По думите му обаче водопроводът за поливна вода в Конуш не е и общинска собственост. Балкански нямаше представа чии са всъщност тръбите за напояване в селото. Затова от общината са изпратили официално писмо до “Напоителни системи” с копие до областния управител, а при получаване на отговора ще търсят решение на проблема.

    Haskovo.net ще продължи да следи как се развива поредният куриозен случай.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      18 -2
      15:46, 15 юни 2017
      Водопровода ще излезе че е на ХАСКОВО Нет Какви са тези управляващи какво е това чудо наречено българска демокрацияКРЪШКОВ купувайте воадопровада виж всяка година падат по 10 000 лв Страхотен удар
    • 2
      От
      От Правец
      4 -1
      17:06, 15 юни 2017
      Питайте Бай Тошо чий е водопровода!
    • 3
      Не
      Незапознат
      19 0
      19:09, 15 юни 2017
      То държавата е ничия та водопроводът ли да е на някого.Уравниците ни както и този
      нахакан управител на ''Напоителни системи''са научени или по точно оставени безнаказано да прибират само активите.А когато се появи пасив то викат то не е наш проблем.Този серсем долен или не разбира или не му дреме че след като буквално целият ничий водопровод се разпадне и се спре водата ще спрат и пари да влизат в дружеството от там.Може би пък толкова да процъфтяват че тези 10 бона да не го интересува дали ще влязат в касата или не.Тогава напълно разбирам тъпашкият му отговор.Давайте да взимаме докато можем пък да спре майната му. Което не значи че го одобрявам.
    • 4
      45
      456
      11 -4
      21:47, 15 юни 2017
      Не се притеснявайте след два месеца д . Добрев започва строежа на мини вец под язовирната стена на яз. Тракиец, тогава няма да имате аварии в с. Конуш защото няма да имате вода . Но нали и вие минахте от герб сега им сърбайте попарата ! След като бай марчо мина от гроб какво да говорим .
    • 5
      Зл
      ЗЛАТКО
      10 -3
      21:59, 15 юни 2017
      Младене нали гласувахме за теб и твоята партия ГЕРБ не реви по медиите а потърси сметка от твоята изложила се партия и кмет на хасково,
      • Ки
        Кир Михалаки
        4 0
        23:25, 15 юни 2017
        Златьо недей писа по форумите а ела да ми залепиш плочките в банята
    • 6
      Fu
      fucata
      8 0
      23:24, 15 юни 2017
      Георги Латев трябва да си подаде оставката а не само да прибира пари и да лъже хората! ! !
      Трябва да се смени управата на тези Напоителни системи и малко да се разбутат, за да има поне малко повече адекватно обяснение на нещата, не само "ние прибираме парите а вие лапайте мухите "

      п.с. Хасково нет да се размърдат и да питат този Латев какво се случва с поливната вода на село Мандра. Там се събират от две години по 40 лв на къща за ремонт на крана за поливна пода а такава няма.
    • 7
      Ви
      ВиК кръшков
      2 0
      00:49, 16 юни 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 8
      Не
      Не мога или не ща
      5 0
      13:50, 16 юни 2017
      Какво сталинистко решение предложил великият управител на поливни системи - можел да спре водата. По=добре да му спрат заплатата и да го пратят да си търси от другаде! България се напълни с безхаберници на началнически длъжности.
    • 9
      Ли
      Лилито Павлова
      5 0
      19:55, 16 юни 2017
      Изненадан съм от кмета младши сержант Младен Марчев бивш полицай бивш партиен член и той хитреца станал Гербаджия АЛООООООООО с чии протекции отиде да учиш в милиционерското училище в Пазарджик забрави ли как те ДУНДУРКАХМЕ в РПУ и сега Герб Ааааааааааа така не става
    Последни новини