От х:

Днес в x:

НАСА се отказа от мисията за пренасочване на астероид

Мисията на НАСА Asteroid Redirect навлезе в заключителната си фаза, това означава, че не бива да очакваме скоро да видим огромна скала в орбита около Луната.

Asteroid Redirect стартира през 2015, това трябваше да бъде първото сътрудничество между хора и роботи. Планът предвиждаше на близък до луната астероид да бъде изпратен роботизиран екипаж, който да вземе скала от него и да я пренасочи в орбита около луната.

През 2020 астронавтите трябваше да използват многотонната скала, за да изпробват технологии и методи за евентуална мисия до Марс. Освен всичко останало, парчето от астероида можеше да се използва за комерсиален космически миннодобив и дори за изпробване на различни методи за планетарна защита.

Последното преразпределение на бюджета на агенцията обаче сложи край на плановете.

Asteroid Redirect бе трудно начинание, в което участваха редица изследователски центрове на НАСА.

Мисията се развиваше по план до миналия септември, когато Американския конгрес одобри бюджета на НАСА, принуждавайки агенцията да преразгледа някои от мисиите си, включително Asteroid Redirect.

През март тази година, администраторът на НАСА Робърт Лайффоу публикува изявление относно проектобюджета, като заяви, че общото финансиране остава стабилно, но агенцията ще трябва да преразгледа фокуса си.

НАСА не се отказва от пилотираните мисии в косомса, но няма да продължи мисията Asteroid Redirect в рамките на настоящия бюджет.

Мисията Asteroid Redirect така и не успя да спечели подкрепата на Конгреса още от самото си представяне.

Учените документират усилията си, така че работата им през последните 6 години не е изгубена. Всъщност някои от дейностите по мисията ще продължат. Изследователите все още работят по създаването на слънчево-електрическа задвижваща система. Първоначално тя бе предвидена за пътешествието до астероида, но би могла да се използва и в други проекти на НАСА.

Изследването на космоса е скъпо начинание, затова агенции като НАСА, трябва да дават най-доброто от себе си с наличните ресурси.

Всички ние очаквахме да видим голямата скала в орбита около луната. Да се надяваме, че някои ден мисията Asteroid Redirect ще бъде подновена.

Източник: sciencealert.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини