От х:

Днес в x:

На "зеления" телефон: Кравешки фекалии в реката край Леново, нерегламентирано сметище по пътя за Катуница

Общо 237 проверки на 218  обекта са извършили експертите на РИОСВ - Пловдив през май. От тях 160 са извънредни. За установени несъответствия по прилагане на екологичното законодателство са дадени 43 предписания. Съставени са 6 акта за констатирани административни нарушения. Четири са наказателните постановления за нарушаване на екологичното законодателство. С тях са наложени санкции в размер на 10 500 лв.

36 са сигналите на "зеления" телефон, по които са извършени проверки от екоекспертите. Част от жалбите касаят нередности по отношение на околната среда в Асеновградско. Според един от сигналите от краварник в Златовръх са се изливали отпадъчни води в дерето и цялото поле е било във фекалии. Извършената проверка на обекта е констатирала липсата на заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, както и че в съседен имот, собственост на кравефермата, е депонирана твърда торова маса. Дадено е предписание същата да се изчисти.

С друго обаждане е съобщено, че на 4 май реката между селата Леново и Поройна влачи мъртва риба. Още същия ден е извършена проверка, на която са присъствали и кметовете на двете села. При извършения обход по река Мечка е констатирано замърсяването е в границите на Леново. Проверен е краварник, където е констатирано нерегламентирано заустване на вода от канал, предвиден за отводняване на обора за дойни крави от дъждовни води, както и замърсяване около река Леновска от стари разливи с течна торова фракция. Дадените предписания са били проверени и изпълнени, съобщават от екоинспекцията. Изпратена е покана за АУАН. Случаят е даден и на прокуратурата.

Пет дни по-късно е постъпило оплакване, че реката в Поройна тече силно замърсена от фекалии от краварниците в Леново. Последвал е нов обход по реките Мечка, Леновска и дерето, минаващо през Леново и вливащо се в Леновска река близо до кравеферма. Взети са проби за анализ. Констатирано е, че водите в дерето са силно замърсени, мътни и кафяви с отложени утайки от животинска тор и с характерна миризма. Не е открит обаче източникът на замърсяване при проверката и на трите кравеферми в района.

На следващия ден, 10 май, са постъпили нови сигнали за същото. Последвала е съвместна проверка с Регионална лаборатория - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в присъствието на подателите на сигналите, кмета на Леново и собствениците на кравефермите в района на Леновското дере, от където е започвало замърсяването. Поради липса на достъп мястото на замърсяването не е било достигнато и източникът е останал неустановен. Касае се за замърсяване с течна торова фракция, а не за отпадъчна вода, разясняват от РИОСВ след проверката. Сигналите са изпратени до Община Асеновград, Областната дирекция по безопасност на храните и Окръжна прокуратура.

Сигнал за нерегламентирано сметище от всякакви отпадъци пък е постъпил на 19 май. Според сигнала то се намирало до стар път между Асеновград и Катуница, заради което е изпратен по компетентност към Община Асеновград. След три дни подателят на сигнала е информирал, че е получил отговор от Общината, че боклуците са разчистени и са сложени табели. "В момента отново сметището си е там, даже се разраства. Голямо е около 500-600 метра по коритото на реката, стига до стената", е обяснил гражданинът. В отговор РИОСВ е препратил сигнала заедно със СЗТ-132/23.05.2017 г. към Община Асеновград за предприемане на незабавни действия, подчертавайки, че ще осъществи последващ контрол.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини