От х:

Днес в x:

Доверявайте се на проверени туроператори за летните почивки и резервациите онлайн

В сезона на летните отпуски, в разгара на планирането на почивката, онлайн резервациите за близки и далечни дестинации имат своя пик. Понякога обаче предложенията в нета могат да са подвеждащи и вместо приятни емоции от летния воаяж, да си уредите проблеми и разочарование.

По този повод председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов предупреди, че онлайн офертите за резервации на почивки трябва да се проучват много внимателно.

Резервациите през интернет спестяват време, но пък крият доста рискове. Подвеждащите снимки на обекти или на почивни бази, са най-често срещаните нарушения, сочи опитът на КЗП. Друга от врътките, които правят недобросъвестните туроператори е, че когато се окажете на мястото, избрано за почивката, става ясно, че не можете да получите част от обещаното. Или пък трябва да доплатите за някои от услугите, за които по-рано сте били осведомени, че са включени в закупения пакет.

За да се избегнат подобни ситуации от Комисията препоръчват при избора на почивка, освен снимките и информацията на съответните сайтове, потребителите да потърсят директен контакт с предоставящия услугата, за да се убедят, че насреща има някой, който може спокойно и грамотно да им обясни, да отговори на допълнителни въпроси. Ако получат необходимата информация, това до голяма степен означава, че всичко е наред. Ако обаче не могат да открият никой или половинчато се обяснява точно какво включва този пакет, тогава трябва да имат едно наум”, предупреди председателят.

Същият съвет дават и туроператорите от Хасково с богат опит на пазара.

Деси Чонкова-Иванова например, която е собственичка на туроператорска агенция от години, коментира, че повечето й клиенти пътуват с нейна помощ у нас и по света също от дълго време. Проверените туроператори са гаранция за  качествената почивка и са абсолютен залог за спестени проблеми, категорична е тя. Има случай, когато в компанията й идват клиенти с желание да им съдейства по конкретна, вече избрана от тях оферта. При обстойния преглед обаче, ако зоркото око на опитния туроператор забележи нередности, съветът към кандидат-потребителите е, че ще е по-добре да не рискуват. За да не се получават гафове и да не излага на потенциално разочарование своите клиенти, собственичката на агенцията за пътувания винаги проверява лично всяка нова дестинация, която включва в предложенията на фирмата си. Пристига на избраното място и проверява всичко-от стаите в хотела, през местата за хранене, и стига до плажната ивица, за да се увери дали всичко отговаря на предварителните описания, а не е само фотошопски трик за примамка на нови клиенти.

Затова и съветът на Деси Чонкова към всички, на които предстои пътуване или тепърва планиране на почивката е също внимателно да проучват предложенията и да се съветват с опитните и с добро реноме туароператори. Те напомнят на пътуващите и да не забравят да си извадят европейска здравна карта, преди да тръгнат към избраното място, ако то е извън България.

Повечето Хасковлии-клиенти на Деси Чонкова вече са взели оферти за лятото си с ранни резервации за Турция и Гърция.

Ако пък почивката е планирана за родното Черноморие и все пък се случи сблъсък с неизрядни оферти, Комисията за защита правата на потребителите е в готовност да реагира и призова гражданите да се възползват от това при необходимост. За този летен сезон КЗП разкри виртуални приемни по Черноморието, чрез които туристите могат да получат консултация и съдействие при нарушени потребителски права. Точните им адреси могат да бъдат намерени сайта на Комисията и в Google Maps.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини