От х:

Днес в x:

Татуировки ще следят здравословното ни състояние в реално време

Изследователи разработиха мастило за татуировки с променящи се цветове, което реагира на промените в тялото, в това число на стойностите на кръвната захар и натрия.

Учените искат да превърнат човешката кожа в интерактивен дисплей, като за целта използват течност с биосензори, вместо традиционното мастило. Един ден подобни технологии ще се превърнат в революционен нов метод за наблюдение на здравословното състояние.

Проектът е наречен DermalAbyss, той е сътрудничество между изследователи от Масачузетския технологичен институт и Университета в Харвард.

Екипът одобрил три различни мастила, които променят цвета си в отговор на промените в интерстициалната течност – това е течността около клетките, съставляваща около 16% от теглото на тялото.

От трите сензорни мастила, най-интригуващо е това, с чиято помощ могат да се следят стойностите на глюкозата. Сензорът променя цвета си от син на кафяв с повишаване нивата на кръвната захар.

Татуировката значително ще улесни живота на хората с диабет, които сега разчитат на кръвни тестове, за да следят стойностите на глюкозата.

Екипът създал и друго мастило, което променя цвета си от розов на лилав в зависимост от нивата на рН, и още един сензор, следящ натрия в кръвта, който свети в ярко зелено под ултравиолетова светлина в случай на завишени стойности.

За хората със здравословни проблеми, които непрекъснато трябва да следят диетата си, татуировката е привлекателна алтернатива.

За момента обаче целта на DermalAbyss е да докаже жизнеспособността на концепцията, не е ясно дали подобен продукт изобщо ще се появи на пазара.

Учените изпробвали мастилата върху кожата на прасета, като променяли стойностите на течностите с инжекции.

Татуировките ще трябва да минат интензивни тестове преди да бъдат одобрени за употреба при хора.

Един от въпросите е как да сме сигурни, че се надежден индикатор, ефективен колкото кръвните тестове.

Източник: sciencealert.com
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини