От х:

Днес в x:

Президентът ще помага на Босна и Херцеговина за ЕС

Потвърдихме необходимостта от предоставяне на безусловна перспектива за членството на Босна и Херцеговина в ЕС и НАТО. Това заяви президентът Румен Радев след среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич на "Дондуков" 2.

"Босна и Херцеговина може да разчита, че през председателството на България на Съвета на Европа тяхната перспектива за членство ще бъде сред приоритетите ни. България може много да помогне тук", гарантира държавният глава. Той изтъкна, че досегашният стокообмен от 232 млн. "не е лош резултат, но имаме потенциал за много по-широко сътрудничество, включително в науката и образованието". Румен Радев посочи още, че трябва да се подобрят връзките и пътищата между страните.

Младен Иванич се съгласи: " От Сараево до София с кола е около 8 - 8,5 часа, но пътищата не са достатъчно добри, затова може много да се направи за инфраструктурата." Той допълни, че се надява "България да бъде наш ключов приятел - достатъчно близо, да ни разбира, и достатъчно близко до Брюксел, за да ни помогне много. Надявам се приятелска България да бъде един от нашите важни адвокати в Брюксел, да ни помогне да получим статут на кандидати за ЕС, което ще промени имиджа на Босна и Херцеговина", каза още той.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини