От х:

Днес в x:

СЗО категоризира антибиотиците за ограничаване на употребата им

Световната здравна организация (СЗО) направи категоризация на антибиотиците с цел да спре повсеместната злоупотреба с тях. За да се ограничи масовото им използване, а оттам и все по-ширещата се резистентност към някои от тях, от организацията са съставили списък с 39 антибиотика за 21 състояния.

Групите, в които са разделени, са „Достъпни“, „Под наблюдение“ и „В резерв“.

Медикаментите с основна съставка пеницилин са най-наложителни и необходими, до останалите трябва да се прибягва само в краен случай. В групата на достъпните антибиотици влизат такива, при които почти няма някакви странични ефекти или проблеми. От СЗО препоръчват винаги да сме запасени с широкоспектърно лекарство, което да действа при често срещани инфекции, например като амоксициклина.

Във второто разделение попадат антибиотици, които се изписват за ограничен кръг инфекции. Като пример е посочен ципрофлоксацина, който се дава при бактериален синузит, цистит, зачервено гърло или бактериален бронхит. Помощник генералният директор на световната организация Мари Пол Киени заявява, че този медикамент не е ефективен и трябва много да се ограничи употребата му.

В третата категория са включени антибиотици, към които трябва да се прибягва само в краен случай. Те са за много тежки състояния, когато други варианти не вършат работа или е налице резистентност. Такива са например колистин и някои цефалоспорини.

Възниква въпросът как производителите на подобни лекарства ще спрат да ги правят и рекламират, за да се стигне до ограничаването и неползването им от хората.

Според Сюзън Хил, директор в СЗО, трябва да се прекрати практиката да се плаща за антибиотици в зависимост от това колко пъти са предписани. Целта е пациентите да спрат да пият дадени лекарства заради вредата, която нанасят.

Категоризацията на медикаментите е съобразена и с използваните в животновъдството антибиотици и в изготвянето й са участвали представители на Организацията на ООН по прехраната и земеделието, както и от Световната организация за животинско здраве.

Оценен като медикамент, който трябва да бъде ограничен, е оселтамивир, който е познат в мрежата като „Тамифлу“. Това е антивирусен препарат и за него има нови данни, които сочат, че ефективността му е по-малка, отколкото се е смятало преди време. Подходящ е за бременни и за пациенти с усложнения и специално за него ще се върви в посока да се употребява само от тази група хора,

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини