От х:

Днес в x:

Обвиниха нападателя от Нотр Дам в опит за убийство

Мъжът, който нападна с чук полицай пред парижката катедрала Нотр Дам, бе обвинен официално в опит за убийство на служител на реда и в съюзяване с терористи.

В събота вечерта нападателят, 40-годишният Фарид Икен бе изправен пред съда. Той е докторант във френски университет и алжирски журналистпредаде БТА.

Прокурорът на Париж Франсоа Моленс го описа като "човек, който е бил непознат на службите за борба с тероризма" и който се е радикализирал изключително бързо в интернет. 

Разследването на нападението е показало, че Икен е пропит от джихадистката идеология индивид, но тази радикализация е станала тайно и никой от близките му не я е забелязал, каза Моленс. 

В компютъра и на флашки, иззети от жилището на Икен, са открити наръчник за действие на терористи-единаци и кадри, възхваляващи неотдавнашни терористични атаки. 

Видеозапис, в който той се врича във вярност на ИД, бе иззет от компютъра на докторанта в общежитието в Сержи, в което той живеел. Икен извика "Това е за Сирия", когато нападна с чук на 6 юни полицейски патрул пред Нотр Дам. После той разказа, че е войник на халифата - понятие, използвано, за да се обозначи принадлежността към ИД. 

"Всичко навежда на мисълта, че той е действал сам, но е имал намерение да сподели с други хора какво ще прави, защото се е опитал, безуспешно, да разпространи в интернет видеото, в което се врича във вярност на ИД посредством приложението за криптирана комуникация Телеграм", допълни Моленс. На 6 юни мъжът атакува и рани леко с чук полицай пред Нотр Дам. Негови колеги от силите на реда откриха огън по нападателя и го раниха. 

Фарид Икен ще остане в предварителния арест до началото на делото срещу него. Ръководителят на докторантурата на Икен в университета в Мец го описва като "момче, което пламенно е защитавало западната демокрация", но казва, че в последните няколко месеца не е имал контакти с него. 

Във Франция е в сила извънредно положение, въведено след атентатите през 2015 г. и 2016 година, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини