От х:

Днес в x:

Без мнозинство в парламента Мей се пробва с нов кабинет

Нито една партия не получава мнозинство в британския парламент, сочат резултатите от вчерашните избори в 649 избирателни окръга от общо 650.

Консерваторите имат 318 места, а лейбъристите 261. За мнозинство са необходими 326 места.

Този резултат предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Той се доближава до прогнозните данни от екзитпол.
 
По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че партията й няма абсолютно мнозинство.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей, след като стана ясно, че тя е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

"И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", заяви Тереза Мей.

Преди това лейбъристът Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

Около обяд говорител на Тереза Мей потвърди, че тя ще се опита да състави ново правителство, макар и без мнозинство

Тя ще отиде в Бъкингамския дворец, за да поиска от кралица Елизабет Втора разрешение да се опита да състави правителство, добави говорителят.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини