От х:

Днес в x:

СБЖ надигна глас срещу закриването на Радио "България"

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и още няколко съсловни организации написаха остро отворено писмо срещу намерението на ръководството на БНР да закрие чуждоезичната си програма - Радио "България".

Новината за съкращаването на продукцията дойде преди дни, а от 1 юни 2017 г. в интернет портала на радиото бе спрян сигналът на програмата. Според генералния директор на радиото това се налага заради ниския интерес към програмата. Екипът на радио "България" ще продължи да подготвя авторски текстове до фактическото закриване на радиостанцията. Сайтът на БНР ще продължи да предоставя информация на английски и руски език. Ще бъдат съхранени предаванията на турски език, които са предназначени за българските граждани, за които турският е майчин език. 

Отвореното писмо е адресирано до 15 държавни институции, между които президентството, Министерския съвет, Народното събрание, омбудсмана и др. То е подписано от Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Асоциацията на журналистите франкофони в България, Фондация „Европа и светът”. 

Авторите му припомнят, че Радио "България" съществува от далечната 1936 г. и представя образа на България пред света. Има програми на английски, немски, френски, руски, испански, турски, сръбски, гръцки и албански.

Подписалите писмото настояват за широк обществен дебат преди да бъде предприета подобна стъпка. Те добавят, че работещите в програмата са изнудвани да подадат в кратък срок молби за напускане, ако искат да получат като обезщетение шест заплати, а ако не го направят, ще бъдат съкратени, но без компенсации.

Пълният текст е публикуван на сайта на СБЖ.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини