От х:

Днес в x:

ДПС внесе промени в Изборния кодекс

Депутати от ДПС са внесли проектопромени в Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на ДПС.

В законопроeкта си те предлагат изменение на феномена 15:15, според който кандидат-депутати, чийто номер в листата съвпада с номера в бюлетината, с който дадена партия участва на изборите, влиза в парламента. ДПС искат да нямат кандидат с такъв номер, за да не попадат в парламента такива депутати, които изпреварват други кандидати само за това, че хората са отбелязали в преференциалното гласуване номера в бюлетината. 

В този парламент такъв случай беше депутатът Ангел Исаев, който ДПС веднага изключи заради това, че е станал депутат само заради феномена 15:15. 

"Предвижда се създаване на нова алинея със следния текст "Партиите и коалициите имат право при регистрация на кандидатските си листи за всеки вид избори под номера на листата, който съвпада с номера на жребия, да няма кандидат. В този случай подредбата на съответната кандидатска листа не се преномерира служебно", обясняват ДПС. 

Предложението на ДПС е жребият за номера на партии и коалиции да е преди регистрация на кандидатските листи и всяка партия сама да прецени и да има право да остави празно мястото на съвпадащия номер. Мотивът е да бъдат избегнати грешки от типа 15/15, посочват от ДПС.

В законопроекта се предлага още предизборната агитация да може да се води и на език, различен от българския, но при осигурен превод, премахване на задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини