От х:

Днес в x:

Незрящ абитуриент с отличен на матурата, иска да учи право в Германия

    Дванадесетокласникът от хасковското СУ „Васил Левски“ Гюнер Апти, който e напълно сляп, е познат за мнозина. Малцина обаче са като него, тъй като за човек в неговото положение се изисква изключително търпение, постоянство и силна воля, за постигане на високи оценки в училище, да успееш да се докажеш в обществото и да накараш околните да те ценят, уважават, а и да те приемат като един от тях.

    20-годишното момче определено притежава тези качества, доказателство за което са и оценките му на държавните зрелостни изпити. Въпреки че зрението му е поразено на 100%, той е сред учениците от "Васил Левски", изкарали отлични оценки на матурите. По-добре се е представил на изпита по история (свободно избираем предмет), където е изкарал отличен 5.91. „Влюбен съм в историята. Още когато бях в 5 клас си казах, че когато стана в 12-ти, ще се явя на матура по история“, спомня си Гюнер. На задължителния изпит по български език и литература зрелостникът е изкарал много добър 5.41.

    Разбираемо, заради увреденото му зрение, обучението за Гюнер е по-специфично и трудно, отколкото за останалите ученици, тъй като той чете и пише на лаптоп на специална програма за незрящи. Компютърът е неотменна част от ежедневието му още от 5 клас. Преди това ползвал брайлова пишеща машина. Тази му потребност обаче не го прави по-слаб от останалите му съученици. Напротив, Гюнер винаги се стремял към високите оценки, категорични са неговите учители.

    Абитуриентът има добри резултати не само на матурите. Миналата година той завършил 11 клас с общ успех 5.90. Няма как такъв ученик да не е гордост не само за родителите си, но и за цялото училище, където постъпил в 8 клас. Преди това учил в ОУ „Шандор Петьофи“, а първи клас завършил в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

    Още от самото начало неотлъчно до него е и ресурсната му учителка Олга Милева. Тя поела Гюнер още преди 12 г. заедно с друго незрящо дете – негов връстник, завършил тази година Езиковата гимназия. Преподавателката приела грижата за двете момчета като голямо предизвикателство, тъй като до този момент нямала опит с този тип специални образователни потребности. До днес обаче пази първата диктовка на Гюнер, която е на брайлова азбука и с гордост я показва на други свои възпитаници. Пътят, който са изминали заедно обаче не е бил лесен. Момчето дошло от стамболовското село Малък извор. В началото изобщо не владеел български език и стъпка по стъпка резултатът е налице. Сега той говори много добре езика и напредва бързо. „Неговите успехи са моята награда“, заяви Олга Милева и добави, че изпитанието е било не само за нея и за детето, но и за семейството му, което неотлъчно е до него. От своя страна Гюнер изказа благодарности към ресурсната си учителка и към другите си преподаватели. „Благодарен съм, че вървяхме рамо до рамо по този път, който в началото беше страшен, но впоследствие се оказа славен“, анализира абитуриентът.

    Класната му ръководителка Ангелина Пенева също похвали възпитаника си. „Гюнер е едно прекрасно дете, възпитано, добронамерен е, приятелски настроен, отзивчив. Със съучениците му бяха в прекрасни приятелски взаимоотношения. Всички те му помагаха, бяха приятели.“, заяви Пенева. Тя е категорична, че човешките възможности са неограничени, когато повярваш в себе си. И това се случи.

    Зрителното увреждане при Гюнер идва още след раждането му, в родилното отделение на болница в Пловдив, категорични са лекарите. След множество консултации със специалисти от страната и чужбина – Германия, Украйна, Турция, всички са единодушни, че очите му са поразени заради лекарска грешка, докато е бил в кувьоз. „Пуснали са му повече кислород, което е увредило зрението му“, обясни бащата Исмет Апти, сдържайки сълзите си. Проблемът с детето забелязала майка му, когато Гюнер бил на 5 месеца. Подавала му играчки, а той не реагирал. И започнали множество прегледи. „Водили сме го къде ли не, но лекарите казват, че зрението не може да се възстанови“, каза още таткото. Родителите обаче не губят надежда, че детето им ще прогледне.

    Гюнер също не е изгубил надежда, но се е изморил да ходи по лекари. Той самият казвал на родители си, че ако искат да го водят в чужбина, да е на почивка, а не по доктори. Зрелостникът е приел реалността. „Винаги предпочитам да съм позитивен, да общувам с моите приятели и да не мисля за това“, казва Гюнер.

    За оптимизма му в живота подсказва и неговата цел след завършване на СУ „Васил Левски“. Той възнамерява да следва международно право в Марбургския университет в Германия, където се обучават студенти със специални потребности. Мечтата му е да стане адвокат в някоя тамошна банка или друго учреждение. Той сподели, че не възнамерява да се връща в родината, тъй като тук след дипломиране във ВУЗ държавата не осигурява работни места. Въпреки това обаче е привърженик на българската литература и обича да чете романи и балади от български автори. Любими са му Христо Смирненски, Димчо Дебелянов и други български автори, а сред романите  „Тютюн“. Четенето на брайлови книги му е едно от любимите хобита.

    Успех за СУ „Васил Левски“

    Освен Гюнер отлични успехи на матурите са постигнали още шестима ученици от „Васил Левски“ от общо 24-те зрелостници. Двама от тях са изкарали пълни шестици. Това Галина Планинска, която има отличен по биология и Байрям Бюлент с шестица по химия.

    Прием на първокласници

    Междувременно в училището тече и записване на първокласници, заяви зам.-директорката Росимира Кехайова. До момента са записани 102 ученици от общо 110 свободни места. Желаещите могат да подадат заявление за записване до края на деня днес, когато изтича срокът. Заради засиления интерес тази година е разкрита допълнителна паралелка за първокласници. Те ще бъдат разделени в 5 класа по 25 ученици.

    Анета Кутелова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Бр
      Браво!
      38 -3
      09:36, 9 юни 2017
      Прекланям се пред всички победили съдбата. Успех в живота на този младеж и нека сбъдне мечтите си! Голямо БРАВО и на учителката му и на всички останали допринесли за този впечатляващ резултат!
    • 2
      .-
      .-. --- -.. .. .-.. -. ---
      12 -2
      09:56, 9 юни 2017
      Първо на Територия българия лекарски грешки няма.. и второ най-добре да бяга от тука с време живота не е безкраен и не може да се хаби напразно.
    • 3
      Гр
      гражданка
      11 0
      10:12, 9 юни 2017
      Мамата,мамата на тия некадърни лекари
      1
    • 4
      Пе
      ПЕТКИН
      20 0
      11:15, 9 юни 2017
      От все сърце му желая успех в живота! Такъв силен характер не може да остане нереализиран! Един голям поклон за родители и учители!
    • 5
      Бр
      БРАВО
      14 -1
      11:56, 9 юни 2017
      За качествата на дървото се съди по неговите плодове, а за качествата на учителите по успехите на техните ученици! Браво и на момчето и на учителите му!
    • 6
      Гр
      Гражданин
      10 -1
      12:31, 9 юни 2017
      Дано да има повече такива учители в Хасково. И дано да има повече хора оценящи волята.
    Последни новини