От х:

Днес в x:

ДАБ прекратява договора на фирмата-изпълнител на фургонното селище в Харманли заради калпав проект

Държавната агенция за бежанците прекратява договора на фирма, избрана да изгражда фургонно селище в рамките на Регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщи главният експерт в Дирекция “Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Милена Стефанова.

Вчера община Харманли изпрати мотивиран отказ за издаване на разрешение за строеж за инвестиционния проект за изграждането на контейнерните жилища, като посочи множество документални неуредици. Освен това Мария Киркова обяви, че е против това не само като кмет, но и в лично качество като гражданин на общината, да се разширява капацитета на лагера за бежанци в Харманли.

В отговор на запитване на Haskovo.net от ДАБ отговориха, че проектът „Изграждане на контейнерни жилища /фургонен тип/ и изграждане на собствен водоизточник в РПЦ-Харманли е трябвало да бъде изпълнен още през 2015 година по Споразумение с ЕК за отпускане на безвъзмездни средства по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

За изпълнението на дейността е била обявена процедура по реда на Закона за обществените поръчки през октомври 2016 и е избран изпълнител. Решението на възложителя обаче е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд, което е довело до забавяне на изпълнението. През март тази година година обаче ВАС е потвърдил решението за избор на изпълнител. Месец след това е сключен договор с изпълнителя и е внесен инвестиционен проект в община Харманли за издаване на разрешение за строеж, обясняват от ДАБ. “Мотивираният отказ за съгласуване и одобрение на инвестиционния проект от главния архитект на община Харманли Янчо Апостолов е получен в срок в ДАБ. В него са отбелязани нарушенията на нормативната уредба, поради пропуски в различните части на инвестиционния проект. За пропуските от ДАБ са уведомили изпълнителя и са предприети действия по прекратяване на договора, като фирмата следва да освободи терена и да го приведе във вида, в който е бил към датата на подписването на договора”, гласи становището на Държавната агенция за бежанците.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини