От х:

Днес в x:

Депутати от "Воля" и ОП на нож за BG гражданството

Удостоверяването на българското гражданство стана повод за остри реплики и нападки между депутати на "Воля" и "Обединените патриоти". Андон Дончев, който е председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, обвини, че има злоупотреби и корупция при издаването на удостоверение за българско гражданство.

Зам.-председателят на комисията Юлиан Ангелов от "Обединените патриоти" пък заяви, че Дончев е некомпетентен и говори неистини.

Според Андон Дончев има нарушения в работа на Агенцията за българите в чужбина и забавянето на разглеждането на заявленията за получаване на българско гражданство.

"Имаме сигнали, че определени удостоверения се издават за един-два дни, а други се точат с години. Нарушава се и установеният законов срок - 1 месец. Заявления от октомври са със статус, че се обработват", каза Дончев.

По думите му самата процедура по издаване на удостоверение за българското гражданство е напълно излишна.

"Документите, които са необходими, така или иначе се преглеждат в Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС. Така изкуствено е създадена възможността в Агенцията да се издава това удостоверение, което е допълнение към тези документи", настоя той.

Той допълни и че се издават повече удостоверения, отколкото са заявленията, което означава, че или се издават по две, или има две опашки от чакащи. Заради това Ангелов се закани от "Воля" да внесат законови промени, които да пресекат това, което се превърнало в бизнес в Агенцията за българите в чужбина.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" пък контрира и обвини Андон Дончев, че говори лъжи. По думите му получените жалби са от украински граждани.

"Жалбите се оказаха изреждане на хора от Украйна, с украински имена, и е видно, че не са от български произход. Още 2014 г. Борис Вангелов /бел. ред. тогавашният председател на Агенцията за българите в чужбина/ установи, че немалка част от документите, които се предоставят от Украйна, са фалшиви", настоя патриотът.

"Това е поредната игра на партията на Марешки да се покажат какви морални стожери са и колко разбират от всичко, но това е смешно", продължи той. Ангелов се усъмни и в компетентността на Андон Дончев.

"Той каза, че като дете живял в Тунис. Ако мисли, че щом е живял там, разбира от българите в чужбина, аз вкъщи имам два хладилника, но не съм специалист по хладилници", коментира той.

Юлиан Ангелов отхвърли и обвиненията, че Агенцията за българите в чужбина се управлява от Патриотите. Той заяви, че проблемите със забавянето на заявленията са започнали по времето на кабинета "Орешарски" и препоръча на Дончев да провери кой е управлявал тогава.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини