От х:

Днес в x:

С 10% по-голям бюджет по "Еразъм+" за 2017 - 2020 г.

С 10% ще се увеличи бюджетът на програмата на ЕС за образование и младеж "Еразъм+" за 2017 - 2020 г. В писмен отговор на Европейската комисия до българския евродепутат Ева Майдел се посочва и че в средата на 2017 г. ще бъде представена оценка на резултатите и въздействието от програмата за развиването на основни компетентности у младежите. Проучвания показват, че студентите, участници в "Еразъм+" за студентска мобилност, значително подобряват уменията си и имат двойно по-голям шанс да се реализират до една година след дипломиране от връстниците си, които не са участвали в програмата.

Българският евродепутат Ева Майдел коментира, че Европа категорично припознава нуждата да се инвестира повече и приоритетно в развитието на умения за реализация за младите хора. Всяка година данните показват, че както в ЕС, така и в България, бизнесът изпитва трудности да намери служители с нужните умения. За България този проблем е особено сериозен. Ето защо е нужно максимално повече хора да се възползват от възможностите, които "Еразъм+" предлага.

Още по-важен обаче е националният ангажимент, който България поема за развитие на уменията на младите чрез образование и обучение," допълва българският евродепутат.

Според Закона за предучилищно и училищно образование вече девет ключови компетентности са задължителна част от училищното обучение. Евродепутатът смята, че за да могат обаче младите хора да добиват нужните умения още в училище, следва тази законова основа да се надгради и с други инструменти като: обучение на учителите за преподаване на професионалните умения в университета и в продължаващата квалификация, въвеждането на ключовите компетентности в учебниците и оценяването на уменията на национално ниво.

Ева Майдел смята и че по-високото възнаграждение за учителите според резултатите ще повиши престижа на учителската професия и ще мотивира повече млади хора да станат учители и да работят за подготвянето на следващите поколения професионалисти за пазара на труда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини