От х:

Днес в x:

КС: Депутатите не могат да препитват Сотир Цацаров

Парламентът не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство. Този отговор единодушно даде Конституционният съд на въпрос, поставен от Сотир Цацаров, съобщи "Правен свят".

Мотив на Цацаров да поиска тълкуване на второто изречение от конституционния текст е "да се предотврати настъпването на неблагоприятни за националната правна система последици".

"В обхвата на израза "други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика" по смисъла на чл. 84, т. 16, изречение второ от Конституцията, се включват различни обобщени и аналитични доклади за осъществяваната дейност на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Тези доклади са различни по време и/или съдържание от годишните доклади по чл. 84, т. 16, изречение първо от Конституцията, и са предназначени да съдействат за упражняване на конституционните правомощия на Народното събрание.

Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство", се казва в решението на Конституционния съд.

През октомври миналата година главният прокурор поиска конституционните съдии да разтълкуват второто изречение на нормата на чл. 84, т. 16 от основния закон, която гласи:

"Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини