От х:

Днес в x:

Бивш шеф на ВиК: Излизаме от кризата с водата с три бързи мерки

Три конкретни мерки за решаване на проблема с питейната вода в Хасково предлага бившият управител на ВиК Хасково Атанас Бързев. Идеите си той обяви на пресконференция днес, на която отправи и покана към всички бивши шефове на водното дружество и техните технически екипи, както и настоящия ръководен екип, за среща в четвъртък, 8 юни, от 11 часа в пресклуба на БТА в областния град.

Бързев предлага да се възстановят кладенците в помпена станция Узунджово 1. Добивът от спрените през 2003 година помпи е 80 литра в секунда, които донякъде ще компенсират 130-те литра от спрените кладенци в Градската градина и срещу ФСГ.

Втората мярка според бившия шеф на ВиК е да се намалят загубите по водопреносната мрежа, която по думите му е 70 процента. Това може да стане бързо с технологията “тръба в тръба”, която се използва успешно и в България, смята Бързев. По думите му това трябва да стане след преценка на най-тежките участъци, където тръбите аварират най-често. “Ако успеем да намалим загубите с 20 процента, това означава около 50 литра в секунда, с което напълно се компенсира липсващото количество от спрените заради урана помпи”.

Третата спешна мярка според Бързев е да се пуснат и спрените кладенци. “Има законова възможност във водопроводната мрежа да се пусне вода с отклонения от нормите. Тя не е за консумация и е временна мярка”, допълни Бързев.

Според бившия шеф на ВиК това, което се прави в момента – процедури за нови 8 сондажа, е с неясен резултат. Той даде за пример компенсиращите нови кладенци край Ябълково от времето,когато е бил управител. “Заради строителството на магистралата бяха компрометирани 6 кладенеца в Ябълково. Направихме 6 нови сондажа, но при очакван добив от над 100 литра в секунда 72-часовите проби дадоха резултат от 26 л. Затова отказах да подпиша тези проби и влязох в тежък конфликт с шефа на Пътната агенция. Още тогава тръгнахме да възстановяваме Узунджово 1, но малко по-късно бях освободен като управител”, разказа Бързев.

Според него рехабилитацията на тази помпена станция може да стане бързо и евтино, а довеждащият водопровод е налице и днес и ще има нужда само от леки ремонти.

"Надявам се колегите да откликнат на поканата и да дойдат на срещата. Всеки бивш управител или главен инженер може да сподели опита си, да даде и други идеи. Важното е да излезем от тежката ситуация на воден режим в жегите", допълни Бързев

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (34)

  • 1
    Da
    dano
    81 -11
    12:20, 6 юни 2017
    Ако общувате като експерти,а не като политици това е чудесно.Дано някой ви чуе,според мен вече е късно .
    • Ня
      Няма оправия
      29 -11
      13:35, 6 юни 2017
      Щом и на този смислен коментар цъкате минуси....
    • Ск
      Скрий се бе
      29 -16
      16:51, 6 юни 2017
      Абе Бързев, ти като беше шеф на ВиК каква я свърши?? НИЩО! Пълна дупка си. Що не видя, че кладенците на Узунджово си дават и те уран??? За чий интерес е да ги пускат сега? И ти като беше шеф нямаше ли уран-или ти го скри!? Хайде скрий се с анемичните си идеи. Накадърник пълен си! Като шефх на ВиК само се уреди с едни апартаменти в центъра- прибра едни пари сигурно иначе с една заплата как да си напазаруваш толкова жилища ? И какво като си подаде документи за секретар на общината ходи до всички лагери в ГЕРБ за да си уреждаш нещата ама Консулов излезе пич и спря конкурса. Чул актуална тема и излязал да се упражни -НЕЩАСТНИК!
    • От
      Отдавна не бях го виждала
      6 0
      13:55, 7 юни 2017
      Боже, боже - остарял и огладнял.
  • 2
    As
    asan
    73 -14
    12:40, 6 юни 2017
    Има е четвърта бърза мерка,да се намалят разходите.Да се махнат всички пенсионери който взимат и пенсия и заплата като се почне със на Щерьо бащата и се завърши със другите паразити.След това да се махнат хората който са съпричастни към кражбите на вода и незаконните връзки.И да махнат допълнително взетите герберски другари,че за една позиция има по трима на стол.
    • Ма
      магистър марков .. ужас
      24 -15
      16:03, 6 юни 2017
      И да ги каниш тези новите гербери нищо не разбират ! Гледах по БТВ сутрешният въпрос и коментар на журналиста към директора на вик хасково марков / Какво очаквате да се случи в край на деня с нивото на водата в кулата , след като цял квартал е без вода.../ Господина отговаря пет пъти несвързано и въпреки , че измъчената журналистка му помагаше с под въпроси не можа да отговори!!! Елементарно Уотсън ми нищо не разбира .. ама хич! Да се чудиш как ще ни реши въпроса с безводието марков!!
  • 3
    Ка
    КаунЛенд
    59 -23
    12:52, 6 юни 2017
    Г-н Бързев, Вие като бяхте шеф си имаше уран във водата.Защо не си взехте мерките ами се правите на актуален.
    • Ни
      Нина
      40 -8
      14:49, 6 юни 2017
      Ам защото сега е кандидат за секретар на Общината и все много да знае. Уран е имало 50 години назад, как не измислиха тия мерки тогава и да ги приложат... Много знаят, няма що
  • 4
    На
    На
    49 -12
    12:59, 6 юни 2017
    Не е това целта.Не разбрахте ли.Целта е да се откраднат едни пари.
  • 5
    Ан
    Андреева
    37 -19
    13:04, 6 юни 2017
    Идеята за експертната среща, която предлага г-н Бързев е добра - колкото повече мнения на специалисти се обсъдят, толкова по-добре. Нека се намери оптималното решение за възможно най-бързото, но и качествено решаване на проблема, трупан с години. Обръщам внимание, че в текста има допусната грешка - вместо компрометирани е изписано компаментирани. Предполагам съвсем неволна грешка...
    • Пр
      Приятел от вик
      38 -10
      16:21, 6 юни 2017
      Минко Бързев и Йовчева измислиха схемата с урана как да откраднат едни пари. Но не им стана заварката щото загубиха изборите. И сега се чудят как да мътят водата. Но не ставя. Ясно е че не стара станция а нови кладенци ще спасят положението. Също като в политиката. С вечни кандидати за постове като Райна Йовчева Бързев и Минко Ангелов не се случват нещата. Факт. И още един факт. Помните ли кой ни сме насила водомерите. Бързев и ни задължи да си ги купуваме от мъжа на Йовчева. Хайде повече да не говорим.
  • 6
    Ма
    мастикаджия
    47 -21
    13:13, 6 юни 2017
    Кой от бившите директори на ВиК е експерт?На Делянчо баща му?Или Бързев?Или пък някакъв там Петко?А може би Керимова? Трябва да се възроди стария проект за вода от яз.Боровица!!!!Това е истината.Но Делянчо тогава няма да може да крадне 2 млн.от нищоправене.
  • 7
    78
    7878788888..............
    51 -21
    13:17, 6 юни 2017
    Герберите са богове - те знаят и могат всичко. Сега ще направят труден живота на хасковлии. Ще им въведат и седмичен режим и после ще пуснат урановата вода и ще се появят на бели коне като победители. Ако знаеха и можеха да възприемат съвети и ум от учени и хора с опит, нямаше да сме до това положение. Да сме шест месеца в новините на телевизиите. Представяте ли си какво си мислят европейците за този областен град в България на воден режим? А, представяте ли си какви последствия има за хората, икономиката и здравето? Има ли будни хора от опозиционни партии, които да организират гражданите и да поискат сметка най-сетне на този кризисен щаб, който си играе с хората?
  • 8
    Eh
    Ehkuche
    21 -5
    13:20, 6 юни 2017
    Стара кобра
  • 9
    Bl
    blabla
    45 -18
    13:40, 6 юни 2017
    Късно е! 2 милиона, вече се разпределят между ГЕРБаджии. Надали ще се съгласят. Трябват стачни действия.
  • 10
    Па
    патилm
    45 -8
    14:07, 6 юни 2017
    Бързев иска да влезе о общественото пространство,защото си търси работа .Акъла ти го видяхме скрий се
  • 11
    Им
    Име *
    21 -6
    14:18, 6 юни 2017
    Ха ха, когато Н.В. Кратун Първи асфалтира кладенците на раята А. Бързев искаше скок на цената на водата мотивирано само със скъпия ток.

    А който се интересува как постъпват родените свободни хора да потърси в гугъл „ Водната война на Кочабамба” .
  • 12
    Га
    Гаро
    40 -15
    14:37, 6 юни 2017
    Уважаеми ,господа управляващи! Всички сте Хасковлии,направете така да ви запомнят и вашите внуци.Решете проблема на този град с водата за 100 години.Никой няма да запомни партията ви, освен тези който ще назначите на заплати. Но всички ще помнят кой е решил проблема с водата на град Хасково.Бъдете горди пред децата и внуците на този град.Като бившия кмет,не му харесвам някой постъпки,но сегашните не могат жълтата боя да му изтъркат....
  • 13
    Чу
    Чук Чук
    31 -9
    15:28, 6 юни 2017
    Може да спре режима кво узунджово сънува ...ами радиология на узунжово не е правена там няма помпена въобще...Абе общо взето освен да продава водомери заедно с мъжа на Райна Йовчева друго не му е много ясно
  • 14
    00
    001
    7 -9
    15:57, 6 юни 2017
    Чук чук прекръсти се на дрън дрън или ала бала
  • 15
    Ат
    Атанас Бързев Стоев
    36 -4
    16:13, 6 юни 2017
    На Бързев му замириса на директорски стол и взе да вдига глава. Аз знам че той е от кликата на Йовчева дето набутаха целия град да си смени водомерите защото ги продаваше мъжа й. Така че да ми се прави на компетенция. А освен това скоро се цани за секретар на общината. Значи 2 милиона за кладенци ще идат при Беливанов а Бързев иска на тая ясла да се нареди и да цоца от там. Колко ще вземе Йончева още е неизвестно.
  • 16
    Ти
    Тиквички с ориз
    19 -3
    16:28, 6 юни 2017
    Чисто и просто това ми звучи като отлагане на проблема. Не знам как си ги мислите нещата господине, но в Хасково тръбопроводите трябва да бъдат сменени.
  • 17
    Съ
    Съвлеци
    24 -2
    16:36, 6 юни 2017
    И вие, който сте крили толкова години урана във водата продължавате да твърдите, че това не е проблем и да си ни пуснат, така ли да разбирам? Пуснете станциите не за пиене, ама за миене. То ако не беше опасно така нямаше ли а ни оставят водата? Цял живот отлагане, води до това налагане на водния режим. И не не искам да нямам вода, но като всичко и България и това ще изтърпим с надеждата, че поне сега някой ще се погрижи за бъдещото поколение. Или тях кучета ги яли...?
  • 18
    Ре
    реалист
    30 -4
    16:45, 6 юни 2017
    Този се прави на спасител а когато крадеше и си раздадоха големите премии на наш гръб да се скрие и да се търси сам смятана за малоумници решението е яз.Боровица и спиране на течовете и кражбите на вода
    • Ре
      Решение
      16 -4
      19:49, 6 юни 2017
      Яз. Боровица е най-перспективното решение за Хасково. Преди много години полуграмотни местни комуняги подцениха проекта. Кърджалийци изградиха своята част - път, язовир, съоръжения за охраняема зона, водопроводи, пречиствателна станция и мрежа чак до Момчилград. Сега потокът, определен за Хасково, облизва отвън стената на яз. Боровица и се влива в яз. Кърджали. Не е късно! Може с подем да се прехвърли в питейното водосборище. Нужни са и около 70 км водопроводи до Хасково. Може да се изпълни за много кратки срокове, естествено, ако се преодолее проблема кой ще бърка в меда като много бързо се намерят правилните наши хора. Бог да е хасковлии!
  • 19
    Гн
    гнусноDXc9B
    20 -3
    17:36, 6 юни 2017
    Бързев, ти си с тенекиени очи,как не те е срам да казваш ,че си експерт,ти си един ..........
  • 20
    Ma
    maistora ot vik
    31 -2
    21:47, 6 юни 2017
    Другарю, Бързев,
    Възхитен съм от идеята ти за обсъждане на проблема с режима и от гениалните ти предложения. Предлагам да предизвикаш и пресконференция на тема как се прави обезманганителна станция за 7 000 000 евро от която никой няма нужда-справка Харманли, как се прави водопровод с европейски пари, който още няма разрешение за ползване-справка -водопровода от втори подем до "Караман тепе", как се кара кола под наем за пари с които можеш да наемеш апартамент в Париж и др. Между другото очаквам от теб още други гениални идеи: изтегляне на водопроводите в канализационните тръби, окачване на водопроводите по електрическите стълбове и др.
    Другарю, Бързев, ти си извънземен. Преди време бях прочел, че са те поканили на Марс. Там са открили вода. Учудва ме, че още си тук и раздаваш гениални идеи. Не си губи времето с нас хасковлиите. Хващай полета!!!
  • 21
    Не
    неспокоен
    18 -4
    21:58, 6 юни 2017
    Този Бързев за си ходи в Хърманли и да каже колко манган има водата там.
    Перспективата за сто години е само яз."Боровица" .50км. до яз."Тракиец" с 50 багера и след 1месец водата е в Хасково само с един подем. Другите варианти следват обществена поръчка , обжалване и една година пропуснато време.Идеите на социалистите не са ни нужни. Те живяха в друго време.
  • 22
    Уо
    Уотърмен
    20 -1
    22:43, 6 юни 2017
    Този човечец като е толкова умен, защо когато беше директор на вик-хасково не приложи модела тръба в тръба ,а само отчиташе дейност с копаене и тапи по спукани водопроводи!? Преди време като питахме работници от вик-хасково защо не сменят тръбите с пластмасови ,те отговаряха ,че ще останат без работа когато се подменят тръбите с нови понеже нямало да има аварии! Колко жалко за ръководителите и начина им на мислене,явно предпочитат да копаят като къртици ,а ние да си разбиваме колите по дупките оставени от вик-хасково. Най-скъпата вода съчетана с лошо управление се стига до тук -всички без вода,а някой се облагодетелства за сметка на народа!
  • 23
    Ле
    Лета
    19 -3
    00:04, 7 юни 2017
    Кой е този Бързев?
    Търсел си работа,та чак и пресконференция свикал!Ехооо,това
    е пародия
  • 24
    Зр
    Зрителя
    20 -4
    00:21, 7 юни 2017
    Да каже какъв е техническия Му екип да не са пак Чонкови, Георгиеви, Борко, Ламбова и т.н. дето взеха по една чанта пари на изпроводяк последния мандат. Да каже защо не намалиха с другаря Димов загубите в града под 80% и защо официално ги отчитаха под 50%. Да каже на това събиране колко ВиК инженери е привлякъл към колектива на ВиК докато е бил "глобален" управител и какви претенции има към сегашния екип като Гл. инженер и Гл. енергетик /основните технически лица/ са от негово време ако не могат да вземат решения защо не ги е подменил. Радвам се че сам предизвика хората да Му покажат че не са забравени неговите екстри фалшиви пречиствателни, неплатени тръбопроводи, дългосрочни заеми и т.н. Здраво е огладнял и се опитва да излезе пак наяве ама всичко се помни - много скоро беше.
  • 25
    12
    1234......55
    3 0
    15:05, 7 юни 2017
    Нима мъжа на Райна Йовчева от доктор гинеколог стана продавач на водомери? Е да да то затова и медицината ни е до този хал.
    • Mu
      Muncho
      4 0
      17:46, 7 юни 2017
      Че кво му е лошото гинеколог с водомери да се занимава то сходно се дупки има все нещо тече....
  • 26
    Ян
    янчо
    2 0
    18:24, 7 юни 2017
    Харманлийската тиква я карай те веднага в Борярово

Още новини

Последни новини