От х:

Днес в x:

Пробват жито с тройно по-висок добив в Хасковско

Изображение 1 от 4

    Нова селекция от хибридни житни култури с тройно по-висок добив пробва една от големите земеделски фирми в Хасково в землището на село Гарваново. Площите са засети с пшеница, ечемик, хибридна пшеница. Тези сортове са специално подбрани за условията в Южна България и са устойчиви при стресови условия – засушаване, лоша почва, застудяване. Дори при такива неблагоприятни условия тези сортове дават значително по-висок добив от традиционните, които се засяват досега в Хасковско.

    Според Тенчо Тенев, шеф на голяма земеделска фирма очакваният добив от тези сортове пшеница е около 1.2 – 1.5 тона от декар, докато от досегашните семена прибирали 300-400 до максимум 500 кг. от декар.

    Днес да провери развитието на културите в хасковска почва пристигна професор Вислав Венчич от института в Нови Сад, който е селектирал сортовете. Професорът остана доволен от видяното, а земеделците все пак ще изчакат жътвата да се уверят в размера и качеството на добивите, преди да пристъпят към масово изплозване на новите селекции.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      ЯП
      Я пак
      22 -2
      11:51, 5 юни 2017
      Хибридни или ГМО?
      • Ма
        малкия маймун
        11 -11
        11:59, 5 юни 2017
        Както искаш така го наричай по-важно е че когато добива е по-голям себестойността е по-ниска и в една нормална държава следва брашното и съответно хляба и всички тестени продукти да са по-евтини
      • 11
        11111
        18 -1
        12:08, 5 юни 2017
        Така е, но това ГМО ще го ядем ние, за сметка на някой друг, който ще спечели!
        Лошото е, че у нас почти няма контрол на ГМО и си хапваме всеки ден във всички храни!!!
    • 2
      By
      bydlo
      8 -1
      12:15, 5 юни 2017
      Ни пиши с едри букви ва мерисат многу !
      Вмясту туй чети :
      "Кой пося семената на глада в Етиопия"
      Мишел Чосудовски
      статия от 2000г.
    • 3
      Го
      Голям добив
      16 -2
      12:17, 5 юни 2017
      Засадих си картофи, а те вързаха и домати. Чудесата край нямат, откак човек реши да бъде Господ. Въпросът е до кога Господ ще търпи?
    • 4
      Га
      Галя
      30 -1
      12:46, 5 юни 2017
      Внимавайте с тези добиви. В чужбина последствията от по високото съдържание на глутен в житото са ужасни. Не ми се иска да се случи и в България. Добива и парите не са толкова важни. Здравето е най важно. Такива брашна има в щатите много, но хората вече не искат да ги консумират. Трябва да се върнем към старите сортове и да каним чужденците да ядат у нас чиста храна, а не да правим каквото правят развитите страни. В Китай не им пука, блъскат ГМО и тва е, но те имат да изхранват милиони. Ние сме малка страна и трябва да се борим храната да е чиста. Това става все по модерно и хем народа ще е по здрав, хем повече туристи ще привлечем. Мислете повече.
      • Ощ
        Още един селянин от Тракиец
        19 -1
        13:25, 5 юни 2017
        Напълно споделям написаното от Галя. Не е важно колко са високи добивите от декар когато става въпрос за хляба на хората.Като е по-малък добива от декар ще се засеят повече площи, но да се издирят старите сортове. Тая пшеница , която и в народните песни е възпята като "златна" .
      • Фе
        фермер
        2 -1
        11:08, 6 юни 2017
        Принципа на високите добиви е следния ,колкото е по голям добива ,има по малко глутен .Това дори и учените не могат да си го обяснят защо е така.Това са фуражни пшеници.А хлебната пшеница дава по малък добив,но с по добри показатели като глутен,хектолитър,падащо число .Преди фермерите си засяваха от българските сортове,които бяха повечето хлебни пшеници,но с увеличаване наддаването на ренти се стигна до търсене на вносни високо-добивни сортове
    • 5
      Ба
      Бай Ганю
      21 -2
      14:05, 5 юни 2017
      Ненаситните чорбаджии са готови да си изтровят народа в името на печалбата.Хибридни били-дрън дрън
    • 6
      Ne
      Nemesis
      8 -2
      19:51, 5 юни 2017
      експериментите на "новия световен ред".

      Колко субсидия получава "земеделският стопанин" ( Юда ) ???
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      9 0
      07:00, 6 юни 2017
      М о н с а н т о о- о-о-о-о-о-о-о !
    • 8
      Фе
      фермер
      5 0
      10:27, 6 юни 2017
      Чак да изпревари селекцията на френските сортове,не вярвам.Пък и сърбите имат доста по малък бюджет за иновации,генетика и развитие.Най добрия резултат като добив пшеница е постигнал един англичанин-1550кг/дка.,но е приложил безброй пръскания с листни торове,торене десетократно с комбинирани и азотни торове,и повярвайте ми все пак в Англия всеки ден вали,а тук........
    Последни новини