От х:

Днес в x:

Честват 100 г. от гибелта на роми, борили се за свободата на България

Изображение 1 от 6

    100 г. от гибелта на трима роми, борили се за свободата на България по време на Първата световна война, беше почетена в хасковкското село Конуш. В тяхна чест е направена паметна плоча по инициатива на ръководството на местното Дружество на запасните офицери, старшини и сержанти. На нея са изписани имената на тримата герои – Али Смаилов, Рамадан Хасанов и Хасан Смаилов, загинали през 1917 г. по време на сраженията в Македония. Смелчаците от Конуш са служили в редовната българска армия.

    Мемориалният знак в почит на тримата мъже от малцинството е открит през юни 2006 г., но с течение на времето е занемарен и позабравен. По повод отбелязването на един век от смъртта им, местни жители-доброволци възстановиха паметната плоча. За отдаване на почит и да положат цветя в знак на признателност дойдоха много местни жители, сред които потомци на загиналите, кметът на селото Младен Марчев, Димитър Орлов – председател на Дружеството на запасните офицери, старшини и сержанти, както и местният краевед Марчо Запрянов, който е и един от помагачите за възстановяване на паметната плоча. Запрянов обясни, че по време на сраженията в Македония през 1917 г. за загинали още 17 души от селото. „Рядко се случва хора от циганско население да служат в редовната българска армия и да оставят своите кости, далеч от родния край“, с трепет разказа бай Марчо.

    Сред родствениците на загиналия Рамадан Хасанов беше племенникът му Росен Христозов. 64-годишният мъж с гордост и със сълзи на очи заяви, че е кръстен на чичо си и се гордее с делата му. „България е една за всички. Щом живеем в България, значи сме българи. Гордея се, че и аз съм част от това поколение“, каза Росен Христозов. Той добави, че непрекъснато говори на децата си и внуците си, че трябва да продължат делото на чичо им Рамадан.

    Жертва на войните от 1912 до 1918 г. са станали общо 51 местни жители, а 8 души са останали инвалиди. В тяхна памет е издигната плоча в двора на църквата.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      От
      относно имената
      0 -1
      13:23, 2 юни 2017
      Не е Димитър – председател на Дружеството на запасните офицери, а Христо Орлов
    • 2
      1_
      1_1496399107
      19 -9
      13:25, 2 юни 2017
      Днеска е деня на Ботев те намерили какво да честват.Глупаци неграмотни.
    • 3
      Та
      Танчо
      7 -5
      14:47, 2 юни 2017
      Някоя "ромска" фондация да не "почерпила" тези? На това ми намирисва....
    • 4
      Iy
      IYI
      9 -6
      15:07, 2 юни 2017
      Роми ( ц*****) герои, това звучи като червен сняг.... Най вероятно са белили картофи около огъня, когато ги е треснала бомбата, или са вадили някой снаряд за желязо....
    • 5
      Яя
      яяяяяяяааа
      3 -2
      16:55, 2 юни 2017
      не си мислете че толерастията е заразна. не. не е. заплаща се. някои хора цял живот мъдури хващат работа не. и понеже няма какво да ядат така си вадят хляба. с нагаждачество. сорос плаща а те папкат .да ви е сладко . както казват в турските филми. народа трябва да почне да отсява лъжата от истината. иначе загива. трябва да почне да изрязва такива хора които само и само да забогатеят вкарват народа в лъжа. трябва да ги осакатява. да служат за назидание на другите
    • 6
      Не
      НеКаун
      3 -2
      18:29, 2 юни 2017
      Проблема на нацията българска е, че от люлка до гроб мрази. Децата първо се учат да мразят, след това да обичат. Всички велики катастрофи на човечеството, са идвали от омраза. Мнозинството е свикнало да гледа, слуша и чете колко са долни циганите. Обаче сега като се появи някаква такава новина, им е трудно да я преглътнат. Срам и позор за всеки, който не признава саможертвата, на всеки един загинал за отечеството.
      "Величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!"
      • Яя
        яяяя
        2 0
        20:43, 2 юни 2017
        Тия ги разправяй на евреите що не обичат германците. Пък ще ти кажа и че баташкото клане освен от ****** е и от ц*****
      • Яя
        яяяя
        4 0
        20:44, 2 юни 2017
        П.о.м.а.ц.и исках да кажа. Що го скрихте. Баташкото клане е основно от тях а не от турци
    • 7
      По
      Порчо
      0 0
      07:41, 3 юни 2017
      Това някакъв виц ли е?
    Последни новини