От х:

Днес в x:

Фирма "Искра" чества 55 години от откриването на пасмантерийното производство в Първомай

Изображение 1 от 3

    Собственици и работещи във фирма „Искра“ днес отбелязват 55 години от създаването на най-голямото пасмантерийно предприятие в България. То се ражда по време на социализма и не е случайно, че е тук – в сърцето на Тракия – един от най-плодородните райони. Преобладаващият поминък в онзи момент е селското стопанство. Навлизането на механизацията в края на 50-те години освобождава работна ръка и над 1000 девойки и жени остават без работа.

    На 12 декември 1961 година излиза Министерско постановление, което поставя началото на 6-месечен подготвителен период, през който е оборудвана пасмантерийната фабрика в Първомай. 60 бъдещи работнички се обучават в Пловдив, а след това се завръщат и предават знанията си на място.

    През пролетта на 1962 година в Първомай заработва пасмантерийна фабрика „Искра“. Отначало като клон на държавно предприятие „Дечо Стефанов“ - София, а от 1975 година като самостоятелна структура.

    Своя апогей фирмата достига в периода 1985-90 година, когато има численост над 600 работници, а за да бъдат изпълнени поръчките се работи на три смени. През следващите години на икономическа криза са затворени последователно изнесените цехове в селата Жълти камък, Брягово, Буково, Езерово.

    Тежкият погром над българската индустрия, безконтролният внос от Турция и Китай и нелоялната конкуренция нанасят жестоки удари върху една от най-големите фабрики в региона и свиват обема на производство десетки пъти.

    Пред мажоритарния собственик - „Искра -95“ и мениджърския екип на „Искра“ ООД надвисва въпроса за оцеляване на фирмата при новите условия.

    Предприети са спешни мерки за максимално и ефективно използване на човешките ресурси. Днес един от собствениците Стойчо Шапатов твърди, че не машините, не почивните бази,а именно хората са най-голямото богатство на фирмата. Той въвежда и принципът на откритост и прозрачност, но и на лична отговорност на всеки работник или специалист.

    За периода 2011 – 2016 година обемът на производство нараства и се постига икономически растеж от 12,39%.

    През последните 5 години са направени инвестиции в размер на 1 333739 лв. Разработени са 3672 артикула, технологично са обновени цеховете Плетачен, Тъкачен, Жакардов, Багрилен и паровата централа. Модернизирана е и сградата на отдел Пласмент.

    Работи се усилено и за осигуряване на добри условия за отдих, поддържа се работническа кухня. Възходът на фирма „Искра“ е факт. Той е изстрадан, но заслужен заради съвместните усилия на собственици, специалисти,служители, работници.

    В момента производството се управлява от инж. Марин Маринов. С нескрита гордост той разказва, че „Искра“ ООД ще получи 100 %-ово финансиране от ОП „Добри и безопасни условия на труд“. Предстои изграждане на климатизация и вентилация на производствените помещения, ще бъдат подменени работни столове, ще се закупи софтуер за управление и развитие на човешките ресурси. Предстои да се подмени и кухненското оборудване. Разработват се и нови проекти за инвестиции във високотехнологични производства.

    Приоритетите, които очертава инж. Маринов са: наемане на млади и амбициозни служители; ежедневна и системна работа с партньорите; инвестиции в нови, високотехнологични и иновативни машини; социална ангажираност на ръководството.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини