От х:

Днес в x:

Училище“ Климент“ в проекта на МОН за иновативни школа

Три училища от хасковска област са в проекта за обявяване като иновативни на Министерството на образованието и науката, който ще бъде предложен за одобрение на Министерски съвет.

МОН предлага 185 училища да получат статутът. Те са отсети след като са разгледани 207 проекта на 202 училища. Комисия за иновативните училища с участие на психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, личности с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите, са преценили, че в списъка на Иновативните училища в България има резон да попаднат 9 начални училища. 73 са основни, сред които са димитровградското „Пенчо Славейков“ и хасковското “Св. Климент Орхидски“. Сред 51-но средни училища, посочени в списъка, е и „Неофит Рилски „ в Харманли. За статут са определени още 30 профилирани гимназии, 21 - професионални гимназии и един колеж.

22 от училищата в списъка са държавни, 130 са общински, а другите 33 - частни.

Кандидатствайки всички те са заявили, че ще постигнат подобряване на качеството на образованието чрез различни иновации. 46 от училищата ще разработят и въведат иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението. Други 51 ще организират по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната си среда.

88 училища ще използват нови методи на преподаване, а останалите 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и учебните си планове.

Описаните иновативни процеси в проектите ще бъдат с продължителност до 4 години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес в училището.

От МОН обясняват, че проектните предложения на седем от училищата кандидати не са одобрени от Комисията заради недостатъчно ясна и конкретна цел.Други девет не са оценени заради несъответствие с държавните образователни стандарти. Един от проектите не е успял да събере необходимия брой точки и няма да бъде вписан в списъка на иновативните училища.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини