От х:

Днес в x:

25 факта за еднояйчните близнаци

Близнаците остават една от най-големите генетични загадки. Учените имат теории и определени наблюдения, но много детайли са все още в сферата на непознатото. 


1. Кога шансът да се заченат близнаци се увеличава

Генетиката играе роля (ако майката има близнак, има четири пъти по-голям шанс самата тя да зачене близнаци), но други фактори също увеличават шансовете. Жените, забременели над 30-ата си година, са с по-голяма вероятност да забременеят с близнаци. Височината също е фактор. По-високите жени имат повече инсулиноподобен растежен фактор (IGF), което води до повишена чувствителност на яйчниците. Освен това майките, които кърмят, когато забременеят, имат 9 пъти по-голям шанс да заченат близнаци (дори ако са отбили, но кърмят повече от 20 месеца, имат по-голям шанс за близнаци). И накрая - диетата. Жените, които консумират млечни продукти, могат да имат до пет пъти по-голяма вероятност да заченат близнаци, отколкото веганите.

2. Много родители се затрудняват да различават новородените еднояйчни близнаци

Ако няма лесен разграничителен фактор (като размер или рождени белези), някои боядисват ноктите на бебетата в идентифициращ цвят, обличат ги в различни дрехи и дори използват аксесоари. 

3. Близнаците започват да си комуникират в утробата още от 14-ата седмица

4. Времето е всичко

Еднояйчните близнаци са резултат от разделянето на една и съща яйцеклетка след оплождането, но точното време на разделяне на яйцеклетката определя дали близнаците ще имат две отделни или една обща плацента, дали ще са в общ или в два отделни мехура. Най-редки са случаите на близнаци с обща плацента и общ мехур - едва 1 на 200 000 раждания.

5. Единият близнак може да получава повече хранителни вещества от другия

Когато еднояйчните близнаци споделят плацента и единият близнак получава повече хранителни вещества и обем на кръвта, отколкото другия, това може да доведе до т.нар. Т-синдром (Синдром на трансфузия при близнаците). Това може да се случи по всяко време на бременността и може да доведе до смърт на едното, понякога и на двете бебета.

6. Често единственият начин да разберете дали близнаците са разнояйчни или еднояйчни е ДНК тестът

Ако са момче/момиче, те са разнояйчни. Ако са с обща плацента или амниотичен сак (околоплодния мехур), те са еднояйчни (освен ако не са имали две плацента, които са се слели, което е възможно). В противен случай ще трябва да изчакате, докато се родят! Въпреки това, разнояйчните близнаци може да изглеждат съвсем еднакво, така че единственият начин да бъдете сигурни е да направите генетичното изследване. Освен за задоволяване на любопитството, тази информация е ключова при някои здравословни проблеми.

7. Еднояйчните близнаци имат почти еднаква ДНК

Еднаква на 99,9%. Имат и почти идентични модели на мозъчните вълни. Но са с различни пръстови и зъбни отпечатъци.

8. Близнаците имат по-голям шанс да са левичари

22% от близнаците са левичари. При останалите деца процентът е едва 10. 

9. Бебе може да "изяде" близнака си в утробата

Около 1 на 8 бременности започва с близнаци, като само 1 от 70 действително завършва с раждане на близнаци. Това се дължи на "синдрома на изчезващия близнак", при който едно от бебетата не оцелява. Това обикновено е в ранен етап и ембрионът се абсорбира от тялото на майката или от оцелелия близнак и не предизвиква проблеми през останалата част от бременността.

10. Близнаците могат да имат различни рождени дни

Макар че това е изключително рядко, е възможно единият близнак да се роди дни, седмици или дори месеци преди другия. Настоящият рекорд е на близнаци, родени с 87 дни разлика.

11. Най-често близнаци се раждат в Нигерия

Около 4% от ражданията в Нигерия са близнаци, докато при китайците процентът е едва 1,1%.

12. Местоположението на бебето в утробата определя кое бебе е Близнак 1 и Близнак 2

Близнак 1 е близнакът, намиращ се по-ниско в утробата. Т.е. този, който би се родил пръв при естествено раждане. Близнак 2 се отнася до бебето, което е по-високо.

13. Близнаците ви поставят в категорията "висок риск", но това не означава непременно, че ще родите секцио

Много АГ специалисти ще се съгласят да опитат естествено раждане, ако Близнак 1 е с главата надолу. След като той се роди, Близнак 2 може да се роди във всяка позиция. Повечето лекари обаче съветват да се обмисли раждане със секцио въпреки всичко.

14. Средното време между раждането на първия и втория близнак е 17 минути

Повечето лекари предизвикват раждането в 38-ата седмица от бременността. Обичайно средното тегло на бебетата е под 3 кг. След раждането на Близнак 1, вторият идва след 15-тина минути и се ражда почти неусетно за родилката.

15. Процентът на зачеване на еднояйчни близнаци е универсален

Той не се влияе от раса, националност или генетика и е около 1:285 раждания.

16. Полярните мечки обикновено раждат близнаци

Те много рядко раждат едно бебе или тризнаци.

17. Около 25% от еднояйчните близнаци са "огледални"

Това означава, че те са точно огледално отражение един на друг. Например, ако единият има луничка под лявото око, другият ще има под дясното.

18. Съществуват наполовина еднойячни близнаци

Това се случва, когато едно яйце се разделя и след това всяка половина се опложда от различни сперматозоиди. Те споделят 75% от ДНК-то си.

19. Доказано е, че по-здравите майки имат близнаци

Проучване на списанието "Proceedings of the Royal Society B" се фокусира върху майките през 19-ти век и стига до заключението, че близнаците са еволюционна адаптация, при която здравите майки имат шанс да предадат двойно гените си наведнъж.

20. Близнаците могат да имат различни бащи

Това е изключително рядко, но ако една жена отдели повече от една яйцеклетка и има сношение с двама различни мъже по време на овулацията, това може да доведе до двуяйчни близнаци с различни бащи.

21. Двуйячните близнаци не са по-свързани генетично от другите братя и сестри

Те могат да изглеждат еднакви или напълно различни, дори и да имат различни цветове на кожата. Това е като генетична рулетка – не може да се определи кои гени ще получи всяко бебе, на майката или таткото.

22. Четиридесет процента от близнаците развиват свой собствен език

Това може да се случи, когато близнаците са непрекъснато заедно и развиват езиковите си умения със същата скорост. Този измислен език обикновено изчезва, след като бебетата научат истински език, който им позволява да комуникират с другите.

23. Когато две двойки еднойячни близнаци се оженят, 

техните деца биха били братовчеди, но с генетичната близост на истински братя и сестри.

24. Знаменитостите, които имат близнаци

Скарлет Йохансон има брат близнак, Кейфър Съдърланд има сестра близначка, Аштън Кучър има близнак с церебрална парализа, Елвис има еднояйчен брат близнак, който е мъртъв, Жизел Бъндхен има сестра близначка, Изабела Роселини има сестра близначка, Алинис Морисет има братя близнаци, Вин Дизел има братя близнаци и Тия и Тамера Маури са еднояйчни близначки.

25. Имате ли близнаци в семейството - въпросът се отнася само за разнояйчните

Доказано е, че наследственият фактор - склонност към хиперовулация (т.е. отделяне на повече от една яйцеклетка) действително се предава на поколението: от майка на дъщеря или от баща на дъщеря. Т.е. ако таткото има такава предразположеност, неговата дъщеря ще има по-висок шанс да зачене двуйячни близнаци. Но това не увеличава шанса на него самия да му се родят близнаци, тъй като роля тук играе овулацията на майката.

Разбира се, това правило не е задължително. Няма гаранция, че хора с двуяйчни близнаци в семейството ще имат такива или че хора без такава наследственост няма да родят две бебета наведнъж.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини