От х:

Днес в x:

Министерството на културата: Община Харманли е зарязала Извора на Белоногата

    Община Харманли е изтървала срока за кандидатстване пред министерството на културата за финансиране за реставрация на Изворът на Белоногата. Срокът за това е бил до 10 април.

    Това става ясно от писмо от културното министерство до Светлана Николова, журналист и общински съветник в Харманли. Ръководеният от нея клуб „Млад журналист“ стартира инициатива „Очи за Белоногата“ за спасяване на паметника на културата край града, който е занемарен. На 29 май там се проведе фолклорен празник, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху Извора на Белоногата, който от години се руши.

    Светлана Николова твърди, че многократно е поставяла въпроса пред общинската администрация, но по нейните думи оттам й обяснявали, че няма откъде да получат средства за ремонта. Затова тя се обърнала с писмо до министерството на културата.

    От отговора на министерството става ясно, че има такъв източник на средства. Всяка година министерството отпуска пари за реставриране на недвижими културни паметници. Миналата година дори е била съгласувана такава техническа записка за Извора на Белоногата. Указанията на експертите в министерството са да не се използват павета при подмяна на настилката, а да се влагат същите материали. За съжаление „от страна на общината не са предприети последващи действия и проектна документация към тази записка не е внасяна за разглеждане в министерството“, отговарят от ведомството. Срокът за това за 2017-а е изтекъл на 10 април, уточняват оттам.

    От културното министерство прилагат към писмото си утвърдените от министъра правила за отпускане на средства за реставрация на недвижими културни паметници.

    „Ако и следващата година общината не направи нищо за спасяване на „Извора на Белоногата“, ще регистрирам сдружение и ще кандидатстваме за финансиране за реставрацията“, коментира за Haskovo.net Светлана Николова. Това обаче е малко спорно предвид правилата на министерството, които предвиждат отпускане на средства само за общини, музеи, институти, както и за собственици или упълномощени да ги управляват лица.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ta
      Tanko
      13 -6
      08:42, 1 юни 2017
      За каква община става въпрос- та в Харманли откакто са тези кукли на заплати какво са сторили? Във каква насока са направили нещо освен ако те нямат килипир?Оо а дасе кипрят и снимат това го могат . Даги погледне отгоре БОЙКО как го подвеждат .
    • 2
      Ст
      Стоян П.
      14 -4
      08:49, 1 юни 2017
      Защо Община Харманли да се хаби да кандидатства бе абдали ентусиасти? Нито идват избори, та да трупат дивиденти пред целокупното население, нито е приоритет, защото извора на белоногата е приоритет само на изборното говорене, нито пък тази програма на министерството ще позволи да си разиграват коня при изпълнението на проекта. Трябва да се наеме оторизиран изпълнител за рестарврация и консервация и много възможности за алъш вериш няма.. Истината е, че културата е предназначена да заиграва с чувствата на хората само ако идат избори. Браво иначе на ентусиастите, които са се заели да спасяват извора
    • 3
      Гр
      Гражданин
      9 -3
      09:08, 1 юни 2017
      Госпожа Светлана Николова ,доколкото знам, е заместник председател на общински съвет Харманли, т.е. тя олицитворява общината, която неоснователно критикува.
      • 12
        123
        7 -3
        10:24, 1 юни 2017
        Каква критика бе, то там една тояга трябва да вземеш, за да оправят нещата! Правете разлика между Община и Общински съвет. Жената направи толкова много за града, а от Общината беснеят точно заради това. Тея хора на кметските столове не са турени за украса, а да работят. Защо лъжат 2 години хората, че нямало откъде да се вземат за извора на белоногата и за другите паметници. Айде, хората не са будали
    • 4
      Пе
      Петя
      3 -5
      09:34, 1 юни 2017
      Тези снимки са стари, точно от страницата на Светлана Николова във фейсбук се вижда че се поддържа от общината както с години не е правено.
    • 5
      Ма
      магдалена
      4 -6
      09:43, 1 юни 2017
      Добре че беше инициативата на г-жа Николова и читалището, че от общината изчистиха. Това могат да го потвърдят всички харманлийци. Положението на Гергана беше ужасно и след като тръгна да се шуми колко е зле и взеха да се публикуват снимки, общината се тръсна и поне изчисти, ако не друго
    • 6
      Г-
      г - н Терзиев !
      4 -4
      10:14, 1 юни 2017
      Светлана Николова е на избираема длъжност ! Тя не е назначена на щат . Общински съвет е различен от Общината и тя в момента прави точно това - защитава интересите на гражданите, защото Общината досега казва , че няма финансов инструмент за възстановяване на Извора на Белоногата . В правомощията на общината е подаде проест , а не на Общински съвет !
      • Пр
        Прост
        2 0
        13:38, 1 юни 2017
        Аз до колкото знам собствеността не е изяснена, кой е собственика на мястото
    • 7
      Ни
      никола
      6 -5
      10:25, 1 юни 2017
      "Магдалена" /Светлана/, много лесно е да говорим неистини от името на "всички харманлийци". Аз също съм харманлиец, но за разлика от вас, с колело посещавам местността почти всеки ден и твърдя, че вече втора година чешмата и около нея се почиства и коси редовно.
      • Ба
        Бай Съби
        0 -1
        14:57, 1 юни 2017
        И аз посещавам всвка събоута на пазара.Коня е доволен има под блоковете паша иаз също съм доволен Харманли хубав град върви алъш вериш.
    • 8
      Ха
      харманлиец
      2 0
      13:07, 1 юни 2017
      Нищо не е забравено и може да бъде направено, но на "Изворът на Белоногата" ще се реставрират тези елементи, които досега не бяха поддържани - стълбище, каскада, площадки ...
      Бях чул, че БДЖ ще предаде ненужния вече кантон на общината и там ще се устрои нещо като кафе!? Собственик на ресторанта и мотела е Фуат Гювен, който предлагаше някакво съдействие, но ние сме високомерни спрямо други етноси и бежанци...
      • Ни
        никола
        2 0
        16:09, 1 юни 2017
        Ехоо, от кога не си стъпвал там. БДЖ отдавна си взеха камъните от кантона.
    • 9
      Пр
      проекти
      4 -1
      22:51, 1 юни 2017
      Само да ви кажа, че сте по- зле от кумунистите дето управляваха.Сложихте за началник на проектите жена без нужния опит и контакти. Нека да ви се смее цяло Харманли, защото ги назначавате само за заплати. Та те дори не могат да си оправдаят и търкането на обувките в стаите на община Харманли. Надяваме се догодина да кандидатствате по проекта, ако не сте изпратили началничката да презентира "вино", вместо проекти за общината.
    Последни новини