От х:

Днес в x:

Тръмп оттегля САЩ от споразумението за климата, твърдят американски медии

Американският президент Доналд Тръмп оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата.

За решението съобщиха информационният сайт Аксиос (Axios) и Фокс нюз, които се позоваха на свои източници. 

Тръмп отказа да подкрепи Парижкото споразумение за климата на срещата на върха на Г-7 в Сицилия в събота и каза, че му е нужно още време, за да вземе решение, съобщи БТА.

По-късно той написа в Туитър, че ще вземе решението тази седмица. 

Близо 200 страни участваха в преговорите в Париж през 2015 г., чиято цел беше да ограничат затоплянето на планетата, включително като намалят емисиите на въглероден диоксид и други газове, резултат от изгаряне на изкопаеми горива. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г., припомня БТА. 

Според Аксиос Тръмп може официално да оттегли САЩ от споразумението, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант.

Върху решението за оттегляне от климатичното споразумение е повлияло писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.

Коментари в сайта

Последни новини