От х:

Днес в x:

Прогноза: Повишаване на температурата в градовете по света с 8 градуса

    Климатичните промени могат да доведат до покачване на температурата в градовете с 8 градуса по Целзий, пише "Гардиън", позовавайки се на научно изследване. Проучването е публикувано в Nature Climate Change.

    В проучването са включени данни от най-големите 1 692 града в света за периода 1950-2015 г. То разглежда неблагоприятен сценарий с предположение, че емисиите на парникови газове ще продължат да се покачват със същия темп през 21 век. 

    Подобен сценарий ще доведе до сериозни последици за здравето на жителите, ще засегне компаниите и индустриите и ще влоши и без това проблемното набавяне на природни ресурси като питейната вода.

    Една четвърт от най-многолюдните градове могат да бъдат се окажат със 7 градуса или по-повече  по-високи температури до края на столетието.

    С близо 5 градуса ще се увеличи температурата в резултат на глобалното затопляне, а до 8 градуса вследствие на така наречения ефект "градски топлинен остров". Ефектът се наблюдава в паркове, язовири и езера, които имат охлаждащ ефект, но са застроени с бетон и асфалт, предупреждават учените.

    В мегаполисите увеличението на температурата може да е с около 8 градуса и по-висока, каза съавторът Франциско Естрада от Института за изследване на околната среда в Холандия.

    Това има икономически последици. Градовете заемат около 1% от земната повърхност и произвеждат 80% от брутния световен продукт. Те употребяват около 78% от енергията в света. Вследствие затоплянето средните по население градове ще изгубят между 1,4% и 1,7% от БВП на година до 2050 г. До края на века загубата ще е 2,3% и 5,6% от БВП. Учените отбелязват, че най-засегнатите могат да понесат загуба до 10,9% от БВП до 2100 г.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини