От х:

Днес в x:

Спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество за ТЕЛК

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа следващия вторник новата наредба за работата на ТЕЛК - комисиите.

Това стана необходимо, след като съдът отмени част от действащата в момента наредба.

Държавата започва да пише Закон за личната помощ. Това стана ясно след среща на майки на деца с увреждания със социалния министър Бисер Петков. До месец трябва да са готови конкретни промени, които отново да бъдат обсъдени.

Според майките най-важно е помощите от държавата да не са "на калпак", а да са според потребностите на всеки.

Срещата дойде след пет национални протеста, в които родителите поискаха справедливо разпределение на държавните пари, а не допълнителни средства. Децата с увреждане у нас са около 26 000, а хората с увреждания, които са в трудоспособна възраст, са около десет пъти повече - 280 000 души.

Министрите на социалната политика и на здравеопазването са решили да се създаде работна група, която да обсъди предстоящата реформа в експертизата на работоспособността. След това ще бъдат предложени и законодателни промени, съобщават от министерството на здравеопазването.

Участниците в срещата са набелязали план за действие в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. Проведен е разговор с ресорния вицепремиер Валери Симеонов с цел спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, като по този начин ще бъде намерено временно решение за работата на ТЕЛК. 

Двамата министри и екипите им са обсъдили пътна карта за предстоящата реформа в системата с оглед изпълнение на правителствената програма.

От работната група се очаква доклад за структурни промени, които да бъдат предложени и обсъдени в Националния съвет по медицинска експертиза.

В дългосрочен аспект, след широко обществено обсъждане с всички засегнати страни, ще се пристъпи към законодателна инициатива.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Онуй
    5 0
    18:40, 29 май 2017
    " хората с увреждания, които са в трудоспособна възраст - 280 000 души "

    Поне си признахте точния брой инвалиди и на това сме благодарни след толкова години, карай да върви. Вземете да обясните на обществото че единственият критерий е именно трудоспособната възраст Т̲Е̲Л̲К̲ о̲з̲н̲а̲ч̲а̲в̲а̲ и̲м̲е̲н̲н̲о̲ т̲р̲у̲д̲о̲в̲а̲ е̲к̲с̲п̲е̲р̲т̲и̲з̲а̲ а̲ е̲к̲с̲п̲е̲р̲т̲и̲з̲а̲т̲а̲ п̲о̲ с̲т̲а̲ж̲ и̲ в̲ъ̲з̲р̲а̲с̲т̲ е̲ в̲ Н̲О̲И̲. Стига сте помпили числото инвалиди до 500 000 та да ги намразват тия които не разсъждават !
Последни новини