От х:

Днес в x:

Български студенти създадоха една от най-икономичните коли в света (видео)

След дълга борба за създаването на възможно най-икономичния автомобил в тазгодишния Shell Eco-Marathon, приключи и участието на трите български отбора в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. В английската столица учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ от Чепеларе и студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев" и Техническия университет в София се наредиха сред над 170 тима от млади инженери от Стария континент и записаха достойно представяне.

Студентите от Техническия университет в София се наредиха на трето място при водородните автомобили от градски тип, т.е. Карбоновият „Феникс“ на столичани застана зад творенията на студенти от Холандия и Франция, след като постави най-добър резултат от 189 км/м3 водород. Стойността е сравнително по-ниска от миналогодишните 229,2 км/м3, но и трасето за 2017 г. бе променено, така че директни съпоставки не могат да бъдат направени.

Победителят в класа на ТУ-София е Университетът на Твенте, Холандия, чийто автомобил измина 227,8 км с кубичен метър водород.

Битката бе особено ожесточена при ниските прототипи с батерии, с които се състезаваха отборите ни "Автомобилист" от Русе и blue-ev от Чепеларе. В класa участваха над 40 отбора и докато голяма част от тях бяха спънати от техническата инспекция, 29 достигнаха до същинското състезание.

Техническите проблеми не подминаха и Русе, които дори успяха да счупят волан, но след пет опита за записването на 10 най-икономични на пистата пистата белият болид на русенци постави топ резултат от 360 км с кВтч. Това му отреди 12 място сред европейските отбори или с едно по-ниско от 2016 г.

Що се отнася до учениците от Чепеларе и техния ДДТ, те направиха поредна крачка напред в класирането като след миналогодишното 25-о място, сега завършиха на 22-о. Младият пилот от южния град Стоян Илъков съумя да достигне разход от 253 км/кВтч.При електрическите прототипи и тази година крайни победители са испански студенти с впечатляващите 729 км/кВтч.

Макар и без българско участие, в другите категории също се бе изключително оспорвано. При прототипите с двигатели с вътрешно горене победителите от Франция постигнаха невероятните 2503,9 километра с литър гориво, което иначе казано са 0,04 л/100 км. И ако това ви изненадва, имайте предвид, че същият отбор Microjoule държи световния рекорд от 3371 км/л или под 0,03 л/100 км.

Какво обаче означава всичко това за бъдещето на транспорта, доколко разработваните от младите умове технологии ще намерят място в шосейните коли и какво означава подобно състезание за сруднетите? На тези въпроси потърсихме отговор от генералния мениджър на екомаратона Норман Кох.

"Това, което студентите научават тук, е особено значимо и релевантно. Да, те може и да не разработват нови двигатели или композитни материали, но най-важното нещо, което научават тук - и да не забравяме, че годишно в програмата участват 10 000 души - е да работят и да се справят в реална обстановка. Те трябва да се спраят с времето и парите. Ако не са готови този уикенд, ще е прекалено късно. Ако не намерят начин да си набавят средства или да създадат колата с парите, които имат, няма да дойдат тук", обяснява Кох.

По думите му големи компании следят какво се случва в събитието, а създадени от студентите технологии биват патентовани, така че връзката с индустрията е реална.

Самият той вижда зелените технологии като бъдещето и отхвърля казва, че ако участва в надпреварата, би създал водороден автомобил от градски тип. Отхвърля опасенията за слабозарвитата водородна инфраструктура - едно време горивото за колите се е купувало само от аптеки, контрира Кох.

Тази година Shell организира и нов предварителен кръг под Shell Eco-marathon Challenger Eventз за отборите, които за пръв път пристъпат към еко състезанието. В Истанбул през септември ще участват три нови български отбора: от Професионалната гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини