От х:

Днес в x:

Републикански шампионки по карате и джудо мераклийки за спасителки

    Представителки на нежния пол проявиха засилен интерес да преминат курса за спасители, организиран от БЧК. Четири бяха мераклийките за получаване на сертификат от общо 19-те записали се, докато в предходни години жените бяха единици или изобщо нямаше.

    Сред кандидатките бяха изявени спортистки – 18-годишната Кристиана Стойчева от Ивайловград, която има шампионска титла от републиканско състезание по джудо, медал от шахмат и успехи във волейбола. Две от мерклийките за спасителки бяха от Димитровград – 11-класничката от ПМГ „Иван Вазов“ Елена Велчева, която пък има републиканска титла по карате и 40-годишната Гергана Братанова, която също се занимава със спорт, но непрофесионално. Четвъртата кандидатка за спасителка на плажа беше 11-класничката Живка Димитрова от Езиковата гимназия в Хасково.

    Четирите бъдещи спасителки бяха единодушни, че плуването им харесва и възнамеряват да работят като спасителки по морски плажове.

    Днес всички записали се минаха първото сито – приемен изпит, в който трябваше да изминат 50 м със свободен стил за 55 секунди и 25 м бруст без време. Изминалите успешно двете дистанции, ще трябва да минат курс. Обучението за спасители на басейн струва 299 лева, като на 15 юни ще трябва да преминат по-сериозен изпит, в който кандидатите ще трябва да покажат не само плувни умения, но и техники по водно спасяване, оказване на първа долекарска помощ и да решат тест с 30 въпроса, обясниха инструкторът Димчо Димов и специалистът по водно спасяване към БЧК Силвия Лефтерова. Желаещите да работят на море ще трябва да преминат надграждащ курс и да доплатят 166 лева. Заключителният изпит за тях е на 29 юни.

    Анета Кутелова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини