От х:

Днес в x:

Електромобилът на чепеларските ученици постигна 253 километра в час на трасето в Лондон

Изображение 1 от 6

    Български отбор е трети в Европа в състезанието за енергийна ефективност в транспорта Shell Eco-marathon 2017

    Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка се класира на трето място в Европа по време на Shell Eco-marathon 2017. Отборът на студентите успя да измине 189 км/м3 със своя иновативен автомобил „Феникс“ и се изкачи в класацията спрямо 2016 г.

    Двата български отбора в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, също се представиха достойно.  Отборът на Русе измина 360 км/кВтч и се нареди на 12 място в класирането, а учениците от Чепеларе постигнаха подобрен резултат от 253 км/ кВтч, което ги изкачи в класирането спрямо миналата година, а именно от 25 на 22 място.

    През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа. От включването си в състезанието българският екип надброява 400 студенти от четири учебни заведения – Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

    „На тазгодишното издание на Shell Eco-marathon отново видяхме новаторство, креативност и авангардни технологии. Връщаме се с добри резултати от състезанието и силна мотивация догодина да покажем повече на колегите от другите страни и да им потвърдим, че в България също имаме потенциала да прекроим бъдещето на транспорта“, споделиха учениците и студентите-участници в състезанието.

    „Доволна съм от постиженията и на трите български отбора в Shell Eco-marathon 2017. Радвам се, че ТУ-София като дългогодишен участник приема нови предизвикателства и заслужено спечели трето място в крайното класиране. Горди сме с подобрените резултати на учениците от Чепеларе и доброто представяне на отбора от Русе, които смело премерват сили с връстници с богат опит и традиции в Shell Eco-marathon. Така те показват, че пред амбицията, целеустремеността и таланта няма бариери. Първите десет години българско участие в Shell Eco-marathon бяха подготовката, в следващите десет съм сигурна, че нашите ученици и студенти ще поемат инициативата“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

    Общо 171 отбора от 29 държави в Европа и света се събраха в Лондон, за да се състезават в едно от най-престижните надпревари, в която участниците намират решения на глобални инженерни и енергийни предизвикателства. След като в продължение на 12 месеца тези млади умове проектираха, изграждаха и тестваха своите енергийно-ефективни превозни средства, те излязоха на специално изработената писта, дълга 1577 км, за да изминат възможно най-дълго разстояние с еквивалента на един литър гориво или 1 кВтч енергия.

    Младите инженери се състезаваха в две основни категории – „Прототипи“ и „Градски тип“.

    Победителите в „Прототипи“ са:

    • Microjoule-La Joliverie от Франция, вид енергия „Вътрешно горене“ с консумация на гориво 2,504 км/л.
    • ECO-DIMONI от Испания, вид енергия „Електрическа батерия“ с консумация 729 км/кВтч
    • H2politO – molecule da corsa от Италия, вид енергия „Водородна клетка“ измина 831 км/ м3

    Победителите в „Градски тип“ са:

    • Toulouse Ingénierie Multidisciplinaire от Франция, вид енергия „Вътрешно горене“, подобриха световния рекорд за използвано гориво от 685 км/л.
    • SolarCarSolutions / ISEN Toulon от Франция, вид енергия „Електрическа батерия“ с консумация на гориво от 187 км/кВтч
    • Green Team Twente от Холандия, вид енергия „Водородна клетка“ измина 277 км/м3.

    Вълнуващо съобщение беше направено по време на фестивала „Изгради бъдещето“ – нова „Автономна“ категория ще бъде включена в Shell Eco-marathon през 2018 г., заедно със съществуващите категории Протипи и Градски Тип. Студентски екип от Техническия университет на Дания вече работи върху безпилотна си кола. Говорител на екипа на студентите каза: „Когато видяхме автомобилите в състезанието миналата година, си дадохме сметка какво е възможно и разбрахме, че трябва да изградим една безпилотна кола. Това е толкова вълнуващо за нас“.

    „Чест е да бъдем домакин на фестивала „Изгради Бъдещето“ и Shell Eco-marathon Европа тази година. Представянето на някои от най-ярките енергийни идеи и подкрепата за предприемачеството е съществена част от постигането на нисковъглеродно бъдеще. Shell се ангажира да вдъхновява и подкрепя следващото поколение предприемачи, за да се справим с енергийните предизвикателства в света“, заяви изпълнителният директор на Shell Великобритания Шинейд Линч.

    Фестивалът Изгради Бъдещето, част от Shell Eco-marathon Европа, приключи след четиридневен празник на едни от най-интелигентните и вълнуващи иновации, които помагат за разрешаването на глобални енергийни предизвикателст

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ни
      Николай Георгиев
      2 0
      15:23, 29 май 2017
      "Електромобилът на чепеларските ученици постигна 253 километра в час на трасето в Лондон
      29-05-2017 14:19"
      Някой не е в час. Що пишете глупости?!? Иде реч, че с един киловат енергия са изминали 253 км.
      А не че са постигнали 253 км/ч.
      • Вн
        вн
        0 0
        22:48, 29 май 2017
        а баш, което никак не е малко, но статията е написана с гъзъ си
    Последни новини