От х:

Днес в x:

Лозенец, плажа, скалата... отдадена под наем от Министерството на туризма

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е спряно изграждането на дървено заведение върху скалите в централния плаж на Лозенец. Местните излязоха на протест

От Министерството на туризма са резпоредили проверка, която да установи дали е допусната грешка в кадастралната карта, според която скалистият терен е отдаден под наем като плажна ивица.

Протестиращи жители на Лозенец настояха да не бъде допуснато строителство върху скалата, която по думите им е емблематично място в курортното селище.

Министерството на туризма миналата година отдало под наем скалата и намиращия се в дясно от нея скалист терен, който в кадастралната карта е посочен като плажна ивица. Според кмета на Царево Георги Лапчев Агенцията по геодезия и география е допуснала кадастрална грешка, обявявайки терена за плаж, предаде БНР.

Сега от Министерството на туризма са разпоредили проверка по случая.

Мая Иванова, собственик на фирмата-наемател на скалистата част от брега, заяви, че изграждането на заведение върху "Боруна" е законно - по схема, одобрена от министерството, и след проверката строителството ще продължи.

Местните хора пък заплашиха, че ще запалят дървения обект, ако той бъде завършен. Те настояват и скалистият терен да остане неохраняема зона без наемател.

Представител на наемателя на мястото Евгени Зумпалов успокои, че няма да се лее бетон, а заведението било планирано да се построи на дървена скара с малък навес. Всички документи са извадени надлежно и нарушения няма, твърди той.

На скицата, заверена от министерството, е посочено, че спасителен пост ще има на плажа, а медицински пункт – на навеса. Поставяне на чадъри и шезлонги не се предвижда.

Зумпалов обясни нуждата от заведения с това, че плажът не е атрактивен за масовия турист и за да бъде поддържан и охраняван, да се платят таксите и да има спасители и медицински пункт, трябва да има и заведение под наем. Предвиден е бил малък пункт за пакетирани храни, бистро и бийч бар на скалите, уточни той. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини