От х:

Днес в x:

Организаторите на феста в центъра: Това е европейска практика

Янислав Енчев и Весела Стамболиева са организатори на музикално-кулинарния фестивал “Табиет”, разположен на централния площад в Хасково. Пушилката от скарите и музиката подразниха хасковлии, които изразиха недоволството си, че такъв панаир е разположен в центъра на града, а не на друго подходящо място – в Кенана и Ямача.

- Господин Енчев, много граждани на Хасково негодуват срещу димящите скари на централния градски площад. Вие сте организатори на фестивала, защо не го направихте някъде в покрайнините на града?

- А къде другаде, освен в центъра на града, се събират толкова хора на едно място? И защо да е панаирджийско? Това е съвсем нормална европейска практика. Един от най-големите фестивали в Австрия се провежда на централния площад във Виена. Бирфестът къде се прави? Също на централния площад. И това не дразни никого, хората се забавляват.

Но не само в чужбина, в България също. Досега бяхме в София, Пловдив, Ботевград, никъде нямаше негативни реакции, както в Хасково.

- Но в София сте разложили атракционите и сцените в парк Възраждане, в Пловдив в панаира, а в Ботевград – в градския парк. Ако в Хасково също бяхте в Градската градина например, сигурно никой нямаше да протестира.

- И в София, и в Пловдив имахме изяви на площада. В Пловдив имахме точно пред Пощата. 25 общини са заявили желание да им гостуваме, чакат ни с нетърпение. С някои вече сме договорили мястото, като с Ямбол и Сливен например. И то е точно градския площад. Навсякъде ни се радват, а тук... Разбрах, че тук има някакви враждуващи фракции и лагери, и ни намесват и нас в битките си. А ние нямаме никакви политически намерения, това е просто музикално-кулинарен фестивал, за отмора и удоволствие на хората. Фестивалът е безплатен, не искаме нищо от общините, а предлагаме богата програма, безплатни концерти, игри за децата, уроци по танци, веселие, качествена храна.

- Само в Хасково ли има враждуващи лагери, да не би в другите градове да не е така?

Не е. Или поне ние не сме усетили. Аз съм учил в Германия и Англия, обиколил съм страните в Европа. Това е тенденция - такива фестивали да се провеждат точно на централните площади. Дори наскоро четох, че кметът на столицата на Естония организирал такива кулинарни уикенди и дори затварял улиците заради тях.

Това не е панаир, а кулинарен фестивал. Има обособени спортна, концертна, детска зона. Това е направено за релакс на хората. А точно тук е и откритата сцена на Хасково. И ми казват, че тук не било място за фестивал.

Весела Стамболиева: Нормално е нещо да не се харесва на всички. Човек има пет пръста на едната си ръка, и всички те са различни. Но като цяло хората ни харесват. Както каза Янислав 25 общини ни чакат с нетърпение.

А довечера ви чакаме на концерта, в 20.30 часа на сцената излиза Бобан Здравкович.

Интервю на Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

  • 1
    По
    Порчо
    45 -10
    14:05, 26 май 2017
    Е хайде и ние да поназнайваме нещо за това как и къде се организират фестове и подобен род мероприятия в Европа и по Света! Като сме кауни, не ядем доматите с колчетата.
  • 2
    Ха
    Хасковлия
    36 -12
    14:11, 26 май 2017
    И ние сме запознати с това какво и как се случва във Виена...ама там не се носят пушилки от скара из целия площад, някак успяват хем да продават бира и вурстчета, хем да няма пушилки и кадеш от скарите ;)
  • 3
    Ха
    Хахаа
    36 -10
    14:28, 26 май 2017
    Ресорната зам кметица е организатор на феста в центъра и точно с нейно разрешение е там. Защо сега се крие... и бяга
    • Гр
      гражданин
      4 0
      08:04, 27 май 2017
      Милена тренфафилова отново си е пмислила, че прави нещо "Велико". Оказа се доста посредствена личност.
  • 4
    Xa
    xaxa
    31 -5
    15:06, 26 май 2017
    Тези тука са дошли да ни обяснят колко сме прости ли? Да усвоят и тази европейска и световна традиция - да бъдат любезни към домакините. Искат ни парите без уважение, защото са велики и са били в Европа? За бирфеста да не са гъкнали, че очевидно не знаят за какво става дума. И най-вече - кое прави този нескопосан луна-парк-с-панаир фестивал?
    • Хе
      Хехе
      8 -12
      17:24, 26 май 2017
      Че от какво да се крие, от теб ли? Точно тя няма о... Виж коментара
  • 5
    Уа
    уау
    26 -3
    15:15, 26 май 2017
    Кой не харесва е селянин, кой харесва - европеец. Новите критерии за приемане в ЕС. С македонска музика. Биваше на 24 май да дойдат
  • 6
    5лв пържолата
    21 -2
    15:17, 26 май 2017
    Че за 5лв взимаш цяло печено пиле... а там пържолката е толко
  • 7
    Со
    сополанко
    23 -4
    15:20, 26 май 2017
    Абе тия двамата имат много КРЪВОЖАДЕН поглед бе как ходят по Европата особено мадамата ми тягледа много СВИРЕПО
  • 8
    Ма
    Малко уважение, моля!
    29 -4
    15:55, 26 май 2017
    Ако в структурирани европейски градове, където има чистота, дисциплина, сигурност, е нормално да се внесе за баланс изпускане на парата за седмица с такива хапки-пийки, то в градове, където е мръсно, непочистено, бродят кучета, снегът не беше почистен дълго време, пикае се във всеки ъгъл на центъра и мирише, то хаосът вече идва твърде много - това е причината за непоносимост към селянията, а да не забравяме, че в Хасково думата "табиет" е и исторически-натоварена с негативност и непоносимост. Хайде малко повече уважение към реалнстта на хората, които живеем тук. Освен това градът се намира на пътя Лондон -Калкута от векове - виждали сме всякакви табиети и народности. И едно напомняне: той е мястото на литературния фестивал "Южна пролет". Не стоим само в кварталите на цаца и бира. И все пак това се случва в Ситито на града - там, където е цялата държавност и администриране. Представете си в Софийското сити такава селяния! А за Лондонското да не помисляме!
  • 9
    Бъ
    Българска му работа
    22 -4
    16:39, 26 май 2017
    Имах намерение да отида,но след снимките от днес ми се отщя!!! Наистина не е подходящо място центъра.По-скоро на Кенана или Ямача,където преди се правеше панаира.Добре,че заваля,че се отказах.
  • 10
    Ум
    умен
    13 -2
    18:36, 26 май 2017
    Пълна цигания е това .На алеята на Кенана му беше мястото.Опикаха центъра тия европейци.А цените по високи от ресторант бе.къде държат месата и каймите кой ги проверява за болести.
  • 11
    Ди
    диджей грасхопърс
    7 -2
    19:55, 26 май 2017
    Какви проверки бе брато Ма ти правилно си преценил то всичко е цигания -месо хляб картофи и всичко друго пипат с мръсни ръце ходят в хоалет не се мият НЯКАКЪ УЖАС Ама казват така е в ЕВРОПАТА и ние АБДАЛИТЕ бързаме ще си строшим краката да купуваме и лапаме само и само да покажем че сме ЕВРОПЕЙЦИ Само след час два се държим за гащите и търсим къде е ГРАДСКИЯ ТОАЛЕТ
  • 12
    Ст
    Станислав - Тъпото
    10 -3
    20:53, 26 май 2017
    А бе защо организатора не осигури химически тоалетни или ако е организатор Областта или зам. Кметицата да бяха отворили сградите. си да не опикават площадата и центъра! Това е поредната простотия и излагация на ГЕРБ, но какво да очакваш от крадци и тъпаци!!
  • 13
    По
    Потресени
    6 -1
    01:29, 27 май 2017
    Какви безплатни, какви 5 лева бе? Панаирждийските им простотии - 3 лв "спортна" проява за дете! Сложили и батут в центъра, може няое дете да прескочи в библиотеката или не дай Боже да "отскочи" в шадравана! Къде са ви главите в общината???? Как може да се допусне подобно нещо между двете най- големи институции?????? Ударихме дъното! Тия защо си мислят, че сме толкова тъпи! Не ги щем! Потресени сме! Срам ни е да кажем какво има в града. Отивайте там, където ви чакат с нетърпение! Ние тук НЕ ВИ ИСКАМЕ! Погнуса! Големи "европейци"! Кой знае от кое село са!
  • 14
    Ви
    ВИДЯЛ
    2 0
    09:23, 27 май 2017
    То и европеиците го правят,ама не по български а с акъла си,а не само с идеята за еднто пълнене на джопчето с пари.И всяка предлагана стока е със сертификат за качество (а сертификатат не е фалшиф) и е лично производство на продавача.А не кюфтета и кебапчета на скара направени от незнайно какво месо.
  • 15
    Pi
    pinko
    0 0
    22:29, 29 май 2017
    сега организаторите да отидат да изчистят площада от мазнотий - нека и от ръководството или който е разрешил това да се случи да отиде и да види в какво състояние са плочките върху който бяха поставени скарите
  • 16
    Ан
    ангел
    0 0
    14:49, 30 май 2017
    Пф! Учител бил,опааааа чист ром! Да беше го разпънал в ромската махала! При вашите! Беше си точно циганско!
Последни новини