От х:

Днес в x:

Започва Рамазана,районния мюфтия с обръщение към кърджалийци

Уважаеми братя и сестри Мюсюлмани!

На 26 май 2017 г., вечерта, след нощната молитва, ще кланяме първата празнична молитва, която се нарича „Теравих”. Ще я кланяме през целия месец Рамазан. В продължение на един месец, след нощната молитва ще кланяме двадесет рекята. „Теравих” в превод означава успокояване на душите. И на 27 май ще посрещнем месец Рамазан, ще започнем да говеем.

Месец Рамазан е едно духовно училище, с което мюсюлманите си прочистват душите. Това е в личен план. В социален план знаем, че в месец Рамазан мюсюлманите са по-смирени. В едно предание, майка ни Айше, една от жените на Пратеника Муххамед, мир нему, споделя, че Пратеникът беше много щедър, но в месец Рамазан беше много, много по-щедър. Това е едно от най-хубавите качества на месец Рамазан. Защо? Защото Аллах ни е създал едните – богати, другите – бедни. Заможните хора, говеейки оруч, усещат трудностите, изживяват трудностите на хората, които се нуждаят от парче хляб. По този начин стават много по-смирени и подават ръка на хората, които се нуждаят.

    Месец Рамазан е месецът, в който започна низпославането на Корана. Именно затова е сюннет (практика на Пратеника) да прави мукабеле  (хатим на Корана – да прочете целия коран). Разбира се, заедно с това е важно да прочетем и превода на корана, като търсим отговор на въпросите :

Аллах ни създаде в най-прекрасния облик с цел да го опознаем, Него, Неговите качества, вселената и обществото. Да бъдем кул (раб) и да му служим, с което в негово име да уважаваме по големите и обичаме по малките да търсим препитание от хелал (позволените неща) в този свят и да се готвим за отвъдния свят.

Един друг важен ибадет за месец Рамазан е говеенето. Казва Аллах: „О, вярващи , предписано ви беше да говеете както беше предписано на хората преди вас, за да се побоите.” (Свещен Коран, Сура Бакара, 183)

Говеенето има много мъдрости:

Казва пратеникът ни Мухаммед (с.а.с): „Говейте оруч, за да сте здрави, също Аллах не се нуждае от това вие да останете гладни, при условие, че държите оруч и изричате лъжа или правите неморални неща”. (Бухари, Савм, 8; Ет-Тергиб ве’т-Терхиб, 2:83)

Целта на Пратеника беше изграждането на най-хубавия морал в хората.

С ибадета оруч ние изживяваме трудностите на бедните хора в обществото и по този начин им протягаме ръка, давайки милостинята  Зекят, Садака-и Фътър и др.

В месец Рамазан в 80% от нашите населени места се организират Ифтари (празнични вечери, с които разговяваме).

Съшо в месец Рамазан, от името на Мюсюлманско Изповедание  раздаваме и хуманитарни пакети, Аллах кабул етсин хайъра на смирените мюсюлмани, които чрез Изповеданието правят този инсанлък, хайър.

„Който, вярвайки в Аллах, чакайки награда само от него, говее ( държи оруч),  Аллах ще опрости неговите грехове”. (Бухари, 38; Муслим, 760)

Иншаллах да завършим духовното ни образование с успех, за да вземем дипломите си с отличие в Байрамския ден.

Ноща Кадр (Кадир геджеси): 21.06,    Байрам намаз: 25.06;  06:30

Чрез местните ни медии искам да  поздравя всички мюсюлмани от област Кърджали, като им пожелавам   задоволството и обичта (Ръза, Мухаббета) на Аллах Аззе ве Джелле.

Бейхан МЕХМЕД, районен мюфтия в Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Исмет Асланлъ
    1 0
    22:55, 27 май 2017
    Този човек мюфтия ли е или представителя на диктатора Ердоган ли е?

    Духовниците нямят място в политикта,най вече на един диктатор като Ердоган се подчиняват.

    ДАНС и Прокуратурата къде са защо не вземат мерки
Последни новини