От х:

Днес в x:

Кметът на Асеновград с две обвинения, гледат отстраняването му от длъжност заедно с главния архитект

Прокуратурата поиска отстраняването на кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов, както и на главния архитект Константин Атанасов, заяви окръжният прокурор Румен Попов, цитиран от ТрафикНюз. В момента кметът е пуснат под парична гаранция, тъй като има трансплантация на важен орган.  Той е пуснат на свобода срещу 5000 лева и има забрана за напускане на страната.

Срещу него има две обвинения. Едното е за договор за почистване на дъждоприемни шахти, а другото е за строителство на кооперация в Метошката махала в Асеновград

До момента над 15 лица са задържани, като са повдигнати 7 обвинения. Прокуратурата разполага с над 1000 страници класифицирана информация и материали от СРС-та. Извършени са 15 претърсвания и  изземвания, разпитани са редица свидетели.

За първото обвинение -  до 2014 година частно дружество е почиствало шахтите,  след което е подписан нов договор. Според обясненията на един от обвиняемите, представител на предното дружество, е проведен разговор с кмета Караиванов, ако не са разберат, то  да се осъществява с бизнесмена Николай Христев - също обвиняем по случая.

Стана ясно, че е иззет микробус, в който е имало кирка. Периодично едно лице е махало умишлено капаците на шахтите, но нищо повече. Въпросното лице е чистило само шахтите от 2014 година.  Кметът не е предприемал умишлено действия. След това протоколите се подправяли в ресторанта на бизнесмена Николай Христев.

По второто досъдебно производство за строителство на кооперация в Метошката махала в Асеновград – също има редица нарушения. През 2012 година се искало промяна на ПУП-а на сградата, която е паметник на културата. То обаче не е било съгласувано с Министерството на културата.  Част от съседите обжалват пред главния архитект,  като жалбите са им основателни. След това са се изготвили два протокола,  като фалшифицират  подписите на съседите на парцела . 

Така са повдигнати обвинения на Вакрил и Георги Запрянови, собственици на строителната фирма, като са осъществили дейности на територията на групов паметник на културата.

Кметът Караиванов е обвинен за незаконосъобразна промяна на ПУП, а главният архитект за търговия с влияние, нформират още от ТрафикНюз.

Другият задържан бизнесмен-  Николай Христев  е разследван и за търговия с гласове.  Според прокурорите той е предлагал и давал пари на различни лица да гласуват в полза на определена партия и преференциален кандидат.

Главният архитект е също пуснат на свобода с парична гаранция. От прокуратурата са поискали постоянно задържане на Николай Христев, но здравословното му състояние рязко се влошило и бил приет в болница. Ако не му бъде насрочена операция той ще бъде задържан за 72 часа. Вакрил Запраянов пък бил пуснат за общодържавно издирване, неговото здраве също се влошило, но след това той е явил с адвоката си в полицията.

Източник: ТрафикНюз

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бс
    БСП
    1 0
    15:43, 28 май 2017
    Боже спаси хубавия ни град от корупцията и Рушвети.
Последни новини