От х:

Днес в x:

Изследване: Недоспиването може да е смъртоносно

Американски медици установиха, че редовното недоспиване значително повишава смъртността в резултат на инсулт при хората с диабет или сърдечно-съдови заболявания. Изследването е публикувано в Journal of the American Heart Association, за него съобщава Американската кардиологична асоциация.

Специалистите препоръчват страдащите от диабет и сърдечно-съдови заболявания да спят не по-малйко от 6 часа в денонощие. В противен случай рискът за летален инсулт е двойно по-голям, отколкото при здрави отспиващи си хора.

В изследването са участвали 1344 възрастни, подбрани по случаен признак, като средната възраст на групата в началото му била 49 год, 42 процента били мъже. От тях била отделена рискова група с висок индекс на телесното тегло, висок холестерин и кръвна захар, високо кръвно налягане. В рисковата група попаднали 39,2 процента от участниците в изследването. Те били наблюдавани в продължение на 16,6 години.

До финала на изследването починали 22 процента от участниците. При хората от рисковата група, които спели повече от 6 часа в денонощие, вероятността да настъпи смърт вследствие инсулт е 1,5 по-голяма, отколкото при здрави хора. Но ако болните прекарвали в сън по-малко от 6 часа в денонощие, вероятността била два пъти по-голяма.

Авторите на изследването отбелязват, че американците отделят повече време за работа и развлечения, отколкото за сън. Експертите смятат, че това води до сърдечно-съдови заболявания.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини