От х:

Днес в x:

ВСС открива процедурата за нов председател на ВАС

Висшият съдебен съвет (ВСС) открива днес процедурата по избор на нов председател на Върховния административен съд (ВАС). В последните месеци от мандата си настоящият състав на съвета ще направи опит да събере мнозинство за наследник на Георги Колев. 

Решението кога точно да се проведе избор за наследник на председателя на ВАС беше взето по предложение на самия Колев, чиито мандат изтича на 22 ноември, припомня БНР. През следващите заседания на ВСС ще могат да се номинират кандидати, а гласуването се очаква да се проведе след съдебната ваканция през лятото.

За избора на нов председател на ВАС се изисква квалифицирано мнозинство от 17 гласа, което прави прогнозата това кой ще бъде следващия председател на съда трудна. Съществува и вероятност този състав на ВСС да не успее да избере председател и това да се случи в мандата на следващия съвет. 

Фаворит на Колев за негов наследник на поста е съдия Георги Чолаков, който е негов семеен приятел. За кратко е бил съдия в районните съдилища на Сливен и Котел, след което адвокат и нотариус в Балчик. През 2012 г. се класира на единствената бройка за съдия във ВАС от външен конкурс. Почти веднага след встъпването му в длъжност е назначен от Колев за председател на Второ отделение на ВАС, където заменя Галина Солакова.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини