От х:

Днес в x:

Средната работна заплата в Хасковско на 23-то място в страната

Средната брутна месечна работна заплата в област Хасково през март е стига до 723 лева. През януари е била 709 лв., през февруари пада леко и е 694 лв, показват предварителни данни на Националния статистически институт в област Хасково за наетите на работа и работната им заплата.

За обществения сектор средната месечна заплата е 848 лв., а за частния - 659 лева. Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на годината са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в производство и разпределението на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива - 1 463 лева. Тези, които са ангажирани в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ са на второ място по доходи от работата си със заплата от средно 1 174 лева. Трудещите се в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа“ получават 926 лева.

По размер на средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2017 г. област Хасково заема 23-то място сред 28-те области в страната.

С най-висока средна месечна работна заплата е столицата - 1 372 лв., а с най-ниска е област Видин - 643 лв.

За наблюдавания период средната месечна работна заплата за страната е 1 006 лв. - с 297 лв. по-висока от тази за област Хасково.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март в хасковски регион намаляват с 0.1% спрямо края на декември 2016 г., като достигат 49.6 хиляди.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на тези трудово и служебно правоотношение в преработващата промишленост. В този сектор са заети

26 % от работещите. В търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети са ангажирани близо 19 на 100 от работещите.

В края на март наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1.2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    Лу
    ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
    39 0
    15:38, 23 май 2017
    Хасково за пореден път е на дъното при 659 лева брутна заплата работника получава 420 лева чисто това е минимална заплата или по друг начин казано подигравка с народа на фона на непрекъснато растящи цени имаме намаляващи заплати е нема такава държава.
    • Ма
      мастикаджия
      6 0
      21:18, 23 май 2017
      Че има ли 24-то място?
  • 2
    Ра
    Работодател
    17 -33
    16:09, 23 май 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Не
      НЕ РАБОТОДАТЕЛ
      40 -3
      16:28, 23 май 2017
      Хасковските работодатели предпочитат да влагат печалбата в коври , коли ,почивки , имоти и какво ли не но не и в добро заплащане за работника. Хасковският работодател е с високо вдигната глава и не поздравява познатите си докато не фалира. После като помияр се умилква и търси съчувствие. Хасковският работодател унищожава с алчността родният си край. Хората бягат в чужбина заради такива като него. Това няма да продължи дълго . Идва видов ден.
    • Лу
      ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
      34 -1
      16:50, 23 май 2017
      А бе нещастник има ли фирма която да работи на минимум или на загуба?????не има фирми които печелят на гърба на хората давайки им мизерни заплати а в същото време шефовете живеят в палати!!!!! Аз работя за себе си и мога да кажа че тези 420 лева които давате на хората аз ги изкарвам за четири дни а те се блъскат цял месец!!!!!! Това нормално ли е помислете за работника докато все още има кой да ви работи
  • 3
    Г.
    Г.
    21 -2
    16:30, 23 май 2017
    Да прав си за това, че няма кадърен кадър в Хасково. Но и има доста работодатели които от своя страна не оценяват кадърния кадър и естествено гледат да минат тънко със заплатите и после почват да реват, че няма кадри след като са ги изтървали. Проблема е в 2-те страни в доста от случаите. Друг голям проблем е че много голям % от работодателите искат ГОТОВИ кадри и не са склонни да обучават и после да задържат тези кадри. Трябва много неща да се променят, че да станат нещата. Образованието ни за нищо не става, но и работодателите винаги разчитат на него и после се оплакват. Трябва да се научим щом образованието за никъв не става сами да си обучаваме кадрите.
    • Не
      НЕ РАБОТОДАТЕЛ
      27 -1
      16:53, 23 май 2017
      Кадърният кадър както се изразяваш няма да работи дълги години докато работодателя нахрани коврите, накупи къщи и коли. Кадърният кадър си иска заплатата сега -веднага или заминава в чужбина . Затова казвам че хасковският работодател е помияр. Щото е такъв.
    • Г.
      Г.
      1 0
      14:25, 26 май 2017
      Виж, както Работодател ти казва по долу, ние като работници, не трябва да гледаме как т.н. ни "шев" си харчи парите. Това си е негова работа, ако ще и да ги хвърля в кофата, той си е изградил това което иска и с личните си средства прави каквото си иска, ние не сме никой да му правим сметка и т.н. Иначе от друга страна си и прав, че има и доста работодатели, които не плащат на работниците си и си купуват коли, имоти и т.н. Но реално и работниците имат вина за това защото позволяват това, не си търсят правата, не предприемат контра мерки за това и поради тези причини работодателя продължава да си прави така, защото знае, че "робите" си мълчат и си бачкат и само си мрънкат и това е. Заплатите не са както трябва в доста сфери. Това за тези дето бягат извън БГ няма да го коментирам за момента. Общо взето искам да кажа с това по горе не търсете вината само в работодателя, но и в работниците.....
  • 4
    Лу
    ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
    18 -1
    17:12, 23 май 2017
    Другарю работодател що мълчите май няма как да защитите тъпия си коментар
  • 5
    Ра
    Работодател
    9 -20
    17:41, 23 май 2017
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Лу
      ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
      19 -1
      17:48, 23 май 2017
      Извинявай ама ти берно си много зле !!!!!!!!!!!!давал ниски заплати и кътал за черни дни ако фалира!!!!!!!!!!ама накарайте хората да се натискато нали знаете за толкова пари толкова работат да работят във вашата фирма не да им е все едно къде и за кого работят понеже всички се стискат да им дадат по-голяма заплата!!!!!!!!
  • 6
    Лу
    ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
    7 -1
    17:53, 23 май 2017
    Извинявай ама ти берно си много зле !!!!!!!!!!!!давал ниски заплати и кътал за черни дни ако фалира!!!!!!!!!!ама накарайте хората да се натискат( то нали знаете за толкова пари толкова работа ) да работят във вашата фирма не да им е все едно къде и за кого работят понеже всички се стискат да им дадат по-голяма заплата!!!!!!!!
  • 7
    Км
    Кмета
    5 -6
    18:28, 23 май 2017
    Георги Иванов е виновен :D
  • 8
    Ан
    антимишок
    16 -1
    18:42, 23 май 2017
    "'Живеем в икономическа система наречена КАПИТАЛИЗЪМ. Хубав лош , какъвто си го направим такъв. "'Изключително точен цитат "работодател" жалко че не може да го асимилирате!а иначе просто обяснено-плащаш за некадърници-получаваш некадърници,ако искаш квалифицирани работници ще плащаш като хората,макар че вече колкото и да плащаш кв.работници в хасковско са дефицит-такива "бизнесмени " като тебе ги изгониха.
  • 9
    Не
    НЕ РАБОТОДАТЕЛ
    14 -3
    19:04, 23 май 2017
    Абе кво му обясняваш на тоя капут бе. Той няма да разбере докато не фалира и не го прегазят тези които е газил. Рано или късно колелото ще се завърти.ако не на него на децата му. После що имало самоубиства и обесени бизнесмени. Щото са свикнали да грабят и когато някой друг почне да граби техният труд си дърпат въжето. Заеби го . Тоя е психически повреден
  • 10
    Не
    НЕ РАБОТОДАТЕЛ
    17 0
    19:08, 23 май 2017
    И не на последно место .в софия работят. В пловдив работят. В стара загора работят. В бургас работят.в чужбина работят. Само в хасково не работят според капута наречен -работодател.
  • 11
    Ра
    Работодател
    3 -7
    22:12, 23 май 2017
    Аз тези пари ги вадя докато си пия кафето сутрин,... Виж коментара
  • 12
    Лу
    ЛУДИЯ ТЪРГОВЕЦ
    8 0
    23:33, 23 май 2017
    "да носиш железа струва х лева да ги заваряваш 3х лева да проектираш 5х лева" това е така но хикса ви е с пренебрежително ниска стойност иначе сте прав за това че не може всички да бъдат равни но никой не иска това от вас просто вдигнете стойността на хикса
  • 13
    Пр
    прост икономист
    0 0
    04:49, 27 май 2017
    Работодателя всъщност си е напълно прав. Той казва нещо много важно, че самата система е такава - капитализъм... Нормално е той като работодател да се съобразява с правилата на този система, ако иска да остане "над водата". Обаче тук трябва да си зададем въпроса, дали тази система е най-добрата възможна? Според мен, НЕ! По принцип, навсякъде по света работодателите са едни и същи. Никой не иска да плаща високи заплати, ако има възможност да не го прави. На запад обаче конкурнецията между фирмите в отделните сектори на икономиката, е много по-голяма, отколкото в България, което принуждава тамошните работодатели да поддържат едно определено ниво на заплащане. Но бъдете сигурни, че на тях това не им се нрави особено, и затова например виждаме, как все повече скандинавски компании, инвестират у нас, за да не плащат вискоките заплати и данъци в техните собствени държави. Това обаче няма да се отрази благоприятно върху ръстта на заплатите там, а и най-вероятно ще доведе до безработица сред местното население. Според мен системата трябва да се промени, защото към настоящия момент това е една робска система! Просто няма как в един свят с толкова голямо население, всички да са качествени кадри, за да получават достойни доходи. А същевременно всеки има нужда от тези доходи, за да живее един нормален живот. Да не говорим, че реално се произвежда много повече отколкото се потребява... Проблемът е точно в това, което работодателят казва, че в тази система никой не се интересува от това какво става с другия...
Последни новини