От х:

Днес в x:

Федерацията на потребителите завежда колективен иск срещу МЗ за скриване на данни за некачествената вода

    Федерацията на потребителите в България ще заведе колективен иск в съда на базата на събраната подписка срещу некачествената питейна вода, който ВиК -Хасково предлага. Това обяви днес в родния си Хасково изпълнителният секретар Емил Георгиев на съвместна пресконференция с председателя на държавния орган, защитаващ правата на потребителите -Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Георгиев допълни, че в събираната в Хасково подписка срещу некачествената вода, която вече втори месец е забранена за питейни нужди и готвене, има 1200 парафа-напълно достатъчни за завеждането на иска, който първоначално ще е към Здравното министерство за укриване на информация. Искът ще е символичен, посочи Георгиев. Ако от Здравното министерство докажат, че не са укрили информация, обмисля се подобен иск срещу ВиК -Хасково. 

    Георгиев обяви още, че разполага с документи от анализи за алфа активността на водата в Хасково от Националния център по радиобилогия и радиационна защита, според които засечките показват, че на някои места радиация е 30 пъти над нормата. „Проблемът е, че подобни резултати са засичани година назад и през това време не е намерен източникът на тази алфа активност.“ Емил Георгиев обаче допълни, според мнението на експерти, с които е разговарял, предвид количеството над допустимата норма, вероятно алфа активността е предизвикана от разпада на Полоний 231. „Въпросът е защо толкова дълго ни се е предоставяла избирателна информации за алфа активността. Най-високите засечени количества не са обявявани публично“, коментира председателят на ФПБ и добави, че всички документи и подписката, с които рабполага Федерацията ще бъдат предадени в Комисията за защита на потребителите и здравното министерство още този четвъртък. Георгиев посочи, че ако властите продължават да прикриват истината за питейната вода у нас, ще постави проблема и в Брюксел.

    Председателят на Федерацията за защита на потребителите Димитър Маргаритов посъветва гражданите на Хасково и в другите населени места да са съвестни платци към ВиК дружествата до изясняване на обстоятелствата и събирането на необходимите документи за това дали става въпрос за нелоялна търговска практика от тяхна страна. Аргументите за това са, че населението плаща за питейна вода, който в същото време е забранена заради лошите си качества за питейни нужди. „Трябва да направим необходимите проверки, да се прегледат анализите и едва тогава ще преценим дали става въпрос за нелоялна търговска практика, което е в нашата компетенция като орган“, посочи Димитър Маргаритов. Ако това се докаже, потребителите ще имат право на обезщетение, а КЗП ще може да санкционира нарушителите- ВиК дружествата. Според Закона максималната парична санкция за нелоялна практика е 30 000 лева.

    Според Емил Георгиев въпреки, че са похвални усилията на депутатът Делян Добрев, който издейства 2 млн.лв. от правителството за нови кладенци за питейната вода в Хасково, парите няма да са достатъчни да се ликвидира ситуацията.

    По проблемите с водата Федерацията на потребителите ще организира кръгла маса с експерти на национално ниво. Форумът, който ще е през юни, ще разглежда въпроса за качеството на услугите, които предлагат ВиК операторите в страната и търси отговори как трайно де се режи проблемът със замърсяването на водата за питейни нужди. Според данните във всички райони, където е имало уранов добив, включително и в Хасковско, има проблем с водата. В земята през годините са вкарани 2 млн. т. сярна киселина, чрез която у нас е добит 70 % от урана, посочи Георгиев.

    Емил Георгиев и Димитър Маргаритов обявиха Хасково като градът с първата съвместна изнесена приемна между КЗП и ФПБ. Държавната и неправителствената защитнически потребителски организации ще продължат срещите си с гражданите и в другите градове на страната.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ko
      Koleva
      28 -2
      14:30, 22 май 2017
      Нищо няма да стане,но.....А,днес си купувам мин.вода "Айсберг"....повишена с 0,30 лв.Тия дни ще си платя водата по 3 лв.И така ще си я караме.....
      • 00
        001
        15 0
        16:07, 22 май 2017
        Айсберг не е минерална а трапезна вода!!!!!!! Има балкан разлика .трапезната е пречистена и обработена с озон!!!!!!!не вярвам че пиете нещо по-добро в случая по-скъпо- да със сигурност.
    • 2
      Ба
      баба ТоЯга
      21 -3
      14:49, 22 май 2017
      Всичко е ала-бала. "Керванът си върви- кучета си лаят".
    • 3
      Ри
      Рибар
      14 -5
      16:30, 22 май 2017
      Пак политици хвърлят прах и мътят водата , че да има да крадат
      Нищо няма във водата и никога не е имало
      Аман от глупаци
    • 4
      Тт
      тт
      10 -1
      17:32, 22 май 2017
      Кой ще купи ВиК ;а 1 лв.?
      • Чо
        Чоки
        0 0
        09:46, 24 май 2017
        Има кой. Това е целта на цялата шумотевица! След известно време ще видите кой ще усвоява европейски средства за водния цикъл на гр.Хасково.
    • 5
      As
      asd
      8 0
      18:39, 22 май 2017
      Само Народния съд ши ги опрай тях! И манафите на Аида...
    • 6
      Пи
      писна ни
      8 0
      20:45, 22 май 2017
      докога тия палячовци ще тичат по медиите след дъжд качулка и ще трупат популярност, без да са свършили нищо.......
    • 7
      Ма
      мастикаджия
      3 0
      06:27, 23 май 2017
      Няма народна мъка неяхната от тоя миризлив влах.Няма умора.Малко го биха навремето в Баните,
      когато беше рефер.Изобщо не му пука за водата. Мангизите са важни.
    • 8
      Ма
      Мария
      1 0
      10:59, 23 май 2017
      В голяма грешка сте! Във водата винаги е имало уран и сме го знаели. Но сме го приемали като неизбежност. Ако не знаете - дълги години в Болярово имаше предприятие "Редки метали" и от там има и уран и манган и какво ли още не.
    Последни новини