От х:

Днес в x:

Абитуриентите се явяват на втора задължителна матура

Вариант 2 беше изтеглен за матурата по избор, която се провежда днес. На нея се явяват зрелостниците, които избират предмет, по който да бъдат изпитани.

Днес пък седмокласниците се явяват на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите.

На втората задължителна матура ще се явят над 14 хил. зрелостници. Матурата за дванайсетокласниците започва в 08:00 ч., а изпитът по математика за седмокласниците – в 10:00 ч.

Учениците трябва да се явят най-късно 15 минути преди началото на изпита в залите, където са разпределени, да носят ръчен часовник, за да могат да се ориентират във времето. Зрелостниците пишат с черен химикал, а седмокласниците – със син.

За втората задължителна матура зрелостниците избират между 13 предмета. Най-желаният от тях е биология и здравно образование. На второ място се нарежда английски език, следван от география и икономика. Най-слаб е интересът към италиански език, на него ще се явят 81 души. 

За първи път дванайсетокласниците от професионалните гимназии и паралелки имат възможност да избират дали да полагат втория задължителен зрелостен изпит по общообразователен предмет или вместо него в дипломата им да се запише средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация. 7600 младежи са предпочели този вариант.

Тази година матурите са разделени на модули, като учениците могат за излизат от стаята, едва след като са приключили работата си по съответния модул. Матурата ще се проведе в 4147 зали в 604 училища, като във всяка от тях ще има камери. Около 13 000 квестори ще следя за реда по време на матурите.

В 8.45 часа в МОН ще бъде изтеглен изпитният вариант (от три възможни) за изпита по математика за седмокласниците за националното външно оценяване. Той е с начален час 10.00. Той е разделен на 2 модула. Първият е с продължителност 60 минути, а вторият - 90. Общият брой точки от тях е 100 и влизат в балообразуването за приемане в гимназиите.

Резултатите от двата изпита ще станат ясни в началото на юни.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини