От х:

Днес в x:

Министър Банов награди изявени българи по случай 24 май, сред тях е директорът на асеновградската библиотека

На тържествена церемония в Национална галерия „Двореца” министърът на културата Боил Банов връчи годишните награди по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. С престижните отличия бяха наградени творци от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

С различни степени на наградата „Златен век” - за изключителен принос в развитието на българската култура и по повод 24 май бяха удостоени близо 90 дейци на културата и изкуството, както и културни институти.

Актьорът Филип Трифонов, диригентът Михаил Ангелов, археолозите проф. Васил Николов и проф. Николай Овчаров, писателят Пелин Пелинов, балерината Светлана Донева и фолклористът Крум Георгиев са носители на най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век” - огърлие.

Сред носителите на „Златен век” - звезда, са актрисата Ванча Дойчева, цирковите артисти Александър, Велизара и Николай Балкански и други.

Между удостоените със „Златен век” - печат на цар Симеон Велики, са преводачките Нина Венова и Аглика Маркова и актьорът Димитър Герасимов.

С грамоти за приноса си в развитието на българската култура бяха отличени Етнографският музей в Пловдив, Балет „Арабеск”, Общобългарският комитет „Васил Левски” и други.

Отличени са също музейни, библиотечни и читалищни дейци, архитекти, художници. С грамота за принос в развитието на българската култура и по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отличена Милена Марковска - директор на Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ - Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини