От х:

Днес в x:

11 работи аут на матурата – за преписване и... ало, ало

Общо 11 писмени работи бяха анулирани на държавните зрелостни изпити по български език и литература тази година, съобщи пресцентърът на МОН.

Девет от тях са анулирани поради преписване. Това е станало в Симитли, Благоевград, Дупница, Сърница. По двама преписвачи са заловени в гимназии в Казанлък и Елхово. Отделно от това са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони – в Свищов и Видин.

На националното външно оценяване в седми клас не са констатирани случаи на преписване.

Абитуриентите писаха есета или интерпретативни съчинения по темата "Човекът между ценностите на общността и личния порив". Учениците от седми клас трябваше да преразкажат откъс от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви от името на един от героите – Маляка.

Миналата година поради преписване са анулирани 16 работи, а поради други причини, като например открити втори мобилни телефони, са анулирани още 22. Общият брой на анулираните работи е бил 38.

В понеделник ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит върху предмет по избор, като възможните дисциплини, по които се полага матура, са общо 13. По четири от тях матурата се състои от два модула. Това са математика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование.

По останалите предмети модулите са три, като при повечето от тях първият и вторият модул се състоят от по 60 минути. Третият модул е от 120 минути.

Единствената разлика е по предметите география и английски език, при които първият модул е 60 минути, а вторият и третият са по 90 минути. Както и на първия държавен зрелостен изпит, учениците няма да имат право да напускат залата, докато не са приключили работата си по съответния модул.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини