От х:

Днес в x:

22-годишен хакна митниците. Преглед на печата

Обвиненията срещу членове на правителството за снимките с нацистки поздрави отново са сред темите на всекидневниците.

"Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов видя опит за дестабилизиране на кабинета "Борисов 3" в изтеклите снимки с нацистки поздрави на негови представители. Той дойде в парламента, за да съобщи "проверена информация", че ДПС е инициирала изтичането на снимката на служителя на военното министерство Иво Антонов в опит да събори правителството. БСП също помагала в опита за този разкол с искането на оставката на вицепремиера Валери Симеонов. По-рано тази седмица ден след назначаването му заради подобна снимка бе освободен зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството от квотата на "Обединени патриоти" Павел Тенев. "Кога БСП разбра, че сме фашисти? Когато Нинова обясняваше, че може да направи коалиция с нас, не знаеше ли, че сме фашисти? Стига с тези евтини политически номера. Разбирам, че мечтата й да бъде премиер не се сбъдна, но трябва да има някакъв морал в политиката. Довчера бяхме путинисти, днес сме фашисти", заяви Каракачанов пред журналисти в парламента днес. Той обяви още, че националистите са причина ДПС да не бъде във властта и заради това сега движението се опитвало да събори правителството. От думите на Каракачанов се разбра, че Антонов е в болница след сърдечна криза и след подобряване на здравословното му състояние ще бъде взето решение за бъдещето му. В четвъртък зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че служителят е уволнен по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Каракачанов допълни, че няма закон, по който да уволни Антонов, който работел дълги години във ведомството. "Разбрал съм се с премиера, ще му докладвам лично, когато човекът се възстанови - въпросът има и морална, човешка страна", заяви Каракачанов. Националистът оцени заявката на депутати от ДПС за възможна подкрепа за инициираните от ГЕРБ законови промени за въвеждане на мажоритарен вот за народни представители като опит за разкол в коалицията..." - в. "Дневник".

"Нацисткият скандал, който разтърси управлението, предизвика нова буря в парламента, а пленарната зала бе превърната в цирк. БСП използва случая, за да поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, както и да лансира собствената си програма като "пътя на промяната". Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" (ОП) набедиха социалистите, че клатят стабилността на държавата, за да превземат властта. В ролята на умиротворител внезапно се вживя Волен Сидеров. Свадата бе провокирана от соцлидера Корнелия Нинова. Тя прекъсна петъчния парламентарен контрол, за да прочете декларация, в която обвини новата власт в "две месеца нищоправене на управляващи и правителство" и "скандални назначения във всички сектори". Като връх на провала посочи зам.-министъра Павел Тенев и снимката му с хитлеристкия поздрав. "Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите сте готови да пренебрегнете изконни български и европейски ценности. Ние искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов", заяви Нинова..." - в. "Сега".

"Деĸлаpация на левицата във вpемето за паpламентаpен контpол, в която cе кpитикуваше неефеĸтивната pабота на 44-ото НС и беше поиcкaна оcтавкaта на Валеpи Симeонов заpади cкaндала от поcледните дни, cтана повод за обвинения междy БСП и ГЕРБ. В отговоp на изявлението на Коpнелия Нинова Антон Тодоpов от паpтията на Бойко Боpиcов обвини cоциалиcтите в "зеещи виcини в наглоcтта, безcpамието". "БСП е паpтия, която пее в лицето на cвоята пpедcедателкa арията на позоpа. Тя е диpеĸтен пpизив cpещy pазyма и здpавия cмиcъл", pеагиpа от името на ПГ на ГЕРБ депyтатът. БСП е паpтия cъc cгpешено име, тя е наcледник на небългаpскaта БКП, която cе опита да напpави Бългаpия pепyбликa на СССР, два пъти докapа cтpаната до национална кaтаcтpофа, пpодължи той. И още pетpоcпекция - БСП е наcледник на БКП, която оcъди cпаcителя на бългаpcките евpеи, yби cтотици xиляди бългаpи както тypчин не ги е клал. Това е паpтия, коато е cъcтавена от оcобена поpода нагли xоpа, които cе опиват от cвоята ненaказаноcт, заяви в деĸлаpациятo Антон Тодоpов..." - в. "24 часа".

"Валери Симеонов за мен е честен човек, заяви в Шумен премиерът Бойко Борисов по темата дали поведението на вицепремиера за демографската и икономическа политика в настоящия кабинет обтяга отношенията в коалицията. "Всички сме се родили с някакъв характер, всеки си има своите качества и достойнства. 350 000 български граждани са гласували, а на президентските избори над 550 000 за тези лидери. Аз се съобразявам с това, което народът е казал и щом така са си го харесали те и ние го харесваме такъв. Валери Симеонов има по-рязък изказ, но за сметка на това - точен. За мен той е честен човек, който се бори да си защити и хората в случая, и сутринта по неговия си начин поднесе своите извинения", обясни Борисов. Случилото се обаче трябва да е обица на ухото за всички, смята премиерът. "От една страна е глупост, от друга страна след като следваме принципа, не трябва да допускаме подобни неща, за което платиха с кариерите си заместник-министърът на регионално развитие и т.н. И това да ни е обица на всички на ухото", заяви Бойко Борисов. "Само преди 10-15 дни, когато се правеше правителството, БСП също обявяваха, че единственият техен партньор са точно тези хора. Ако беше обратна ситуацията, ако те ни бяха победили и бяха управляваща коалиция - нали са същите тези хора, сега нека, както ние преживяхме, когато сме губили, нека и те разберат, че когато се губи, не може през 2-3 месеца да правим избори, защото на някой му скимнало", каза Борисов..." - в. "Стандарт".

Подновените дебати за съдебната реформа също са сред темите на съботните вестници.

"Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не си тръгна очарован от срещата си с премиера Бойко Борисов. Панов я поиска заради това, че никой не иска да провери срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ, за която Дончев съобщи, че му е оказан натиск за редакционната политика. Случаят доведе до оставката на Гергов от ръководството на БСП. "Темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Да кажем, че без реформа в прокуратурата в дълбочина не може да се случи. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа", заяви той. В кабинета на премиера принципно се съгласили, че трябва механизъм за проверка на главния прокурор, но му обяснили, че пак трябва да се пипа конституцията, а това е невъзможно, защото ГЕРБ има под 100 гласа. Панов обаче обяви курс към "съдебна реформа в дълбочина". За целта ще настоява за среща с президента Румен Радев и с представители на парламентарно представените политически сили. На разговора с Борисов са били още вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. След срещата Захариева и Цачева застанаха до Панов, за да отговарят на журналистическите въпроси..." - в. "Сега".

"Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, следствието и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии и фракции, нищо добро не може да очаква съдебната система", заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен. "Казах и на г-н Панов по-рано днес, че по всички теми на съдебната система може да се разчита на мен, но да не се обслужват политически партии. Аз съм оптимист. Ще намерим най-доброто решение и реформата в съдебната система няма да бъде просто дума, защото хората искат бърз процес и справедливост. Ако въпреки различията си гледаме напред в една посока, ще имаме добри резултати", каза още Борисов. На въпрос дали на срещата са обсъждали срещата между Сотир Цацаров и Сашо Дончев, Борисов отговори, че е по-притеснен от срещите на омбудсмана Мая Манолова и на шоумена Слави Трифонов с Корнелия Нинова. Премиерът припомни концерта на "Шоуто на Слави" на Орлов мост, който по думите му е предизвикал тежки негативни настроения срещу ГЕРБ преди парламентарните избори. "И госпожа Нинова после говори за паралелна държава - ето това е паралелна държава", посочи Борисов. Що мен никой не ме покани през това време в ЦУМ на среща, щях да се почувствам поласкан, попита шеговито премиерът. Довчера за Патриотите госпожа Нинова, с цялото ми уважение към нея, казваше, че са им единствен възможен партньор, припомни Борисов по повод позицията на лидера на БСП относно скандалите с нацистки поздрави на снимки на представители на "Обединени патриоти"..." - в. "Труд".

"Имаме нужда от малко тишина. Да се успокои напрежението и емоцията, за да се даде приоритет на работата. Готови сме да внесем от името на правителството промените в Наказателно процесуалния кодекс. Това обяви днес министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя отказа да вземе страна в спора между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на върховния касационен съд Лозан Панов. Цачева обаче критикува и двамата, че се стремят към надмощие и спор кой да бъде по-речовит. Тя поиска и от двете страни да представят конкретни виждания за това, което трябва да се направи в краткосрочен план. Цецка Цачева обяви, че опитът и от парламента може да е полезен в управлението на съдебната система, защото там били нужни малко повече такт, баланс и търпение..." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за хакерската атака срещу агенция "Митници".

"Хaĸеpи пpобили cиcтемата на митниците, менипyлиpали cа данни Пpедмет на pазcледването на Специализиpаната пpокypатypа и ГДБOП cа дейcтвия на междyнаpодна оpганизиpана пpеcтъпна гpyпа, занимаваща cе c контpабанда на cтоки, без знанието и pазpешението на митниците, както и ползването на компютъpни cиcтеми за извъpшване на пpомени, изтpиване, добавяне или yнищожаване на компютъpни пpогpами. Това cъобщиxа от пpокypатypата. Уcтановено е до момента, че xaĸеpи cа cъздали зловpеден cофтyеp, който чpез въвеждането мy в компютъpни инфоpмационни cиcтеми не Агенция "Митници" оcигypява отдалечен доcтъп до митничесĸите инфоpмационни cиcтеми..." - в. "24 часа".

"23-ма души, сред които хакери, трима митничари и търговци са задържани при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Арестите са след разследване за проникване в информационната система на митниците, чрез което се извършвал фиктивен износ и внос на стоки и се източвал ДДС. Хакер на 22 години създал зловреден софтуер и го продал на бандата. Чрез него престъпната група успяла да проникне в компютри на Агенция "Митници". Така бил осигурен достъп до митническите информационни системи. По този начин фирми и търговци отчитали фиктивен износ и внос на различни стоки. Приключвани били транзити, без камионите да са се явили в митнически пунктове, без да има пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да било контрол. Акцията се провела в София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина. Претърсени са домове, офиси на фирми и кабинети в сградата на Агенция "Митници". Ролята на тримата действащи митничари била да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници", като инсталирали вируса, който бил на флаш памет. Сред арестуваните има и двама македонци, единият от които е митнически служител на ГКПП Крива паланка. Освен в западната ни съседка разследване по случая се провежда и в други държави, каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. В момента се правят изчисления какви са щетите за бюджета. През февруари бяха осъдени двама митничари, които по подобна схема помагаха на полска фирма да източва ДДС. Има съмнения, че чрез престъпната схема през гранични пунктове са преминавали и наркотици. "Това е нещо, което предстои да докажем", заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. При претърсванията били открити ключове от банкови сейфове. В един от тях, който е на действащ митничар, разследващите се натъкнали на 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 40 златни монети..." - в. "Труд".

В. "Стандарт" съобщава за програмата на музейните влакове с парни локомотиви на 24 май:
"Точно в 10.45 часа на 24 май от столичната Централна гара тръгва "Влакът в буквите" от първи коловоз - пространството зад външния зелен локомотив. Там ще е разположен оркестърат на Столична община, а в ляво се пада локомотивът Баба Меца. Пред композицията пък ще излязат танцьорите, които в 10.05 ч.ще затанцуват под звуците на оркестъра. В 10:25 ч. 120 ученици и техните ръководители и на пътниците във вагоните ще се качат, а 20 минути по-късно влакът ще потегли към Банкя. В 11:10 ч. композицията пристига в Банкя. Там детски цигански оркестър и детски оркестър с тамбури посреща пристигащите с влака. Към тях ще се присъедини и детският духов оркестър от Велико Търново, както и всички деца-танцьори. Децата сами правят своя празник. В 12:50 ч. влакът тръгва обратно към София. Всички деца, които ще пътуват във "Влакът на буквите" са с подписани от родителите декларации, които разрешават децата да бъдат снимани и интервюирани. На борда ще бъде и 13-годишна ученичка от Търново, вече печелила фотографски конкурс. При последното атракционно пътуване между Горна Оряховица и Трявна с Гергьовския влак, тя получи задача от БДЖ да бъде фотограф на пътуването и се справи блестящо. Затова тя за пореден път получава задача от БДЖ - да бъде фоторепортер на цялото събитие и за нея това е още едно изпитание. Децата, които пътуват с влака са номинирани от съответните регионални инспекторати по образованието и всяко от тях е с готовност да отговаря на въпроси. "Тракийски романс" пък тръгва в 9 часа. Композицията ще се тегли от най-бързия ни парен локомотив 05.01, който развива скорост от 120 км/ч. В състава е включен и вагонът на Борис ІІІ от композицията "Корона експрес", като музей на колела, който пътниците ще посещават по време на пътуването."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини